Foto: PantherMedia/Scanpix
Vīriešu aksesuāru - koka tauriņu - autoru veidotais mācību uzņēmums "Garage Wooden Bow Ties" Eiropas Skolēnu mācību uzņēmumu konkursa finālā guvis atzinību, izcīnot "Monton" mārketinga meistarības balvu, aģentūru LETA informēja biznesa izglītības biedrības "Junior Achievement-Young Enterprise Latvija" (YA-YE Latvija) mārketinga vadītāja Sintija Lase.

"Monton" mārketinga meistarības balva apliecina īpašus panākumus mārketinga stratēģijas izstrādē un realizācijā, sadarbības partneru izvēlē un piesaistē, veiksmīga zīmola veidošanā, kā arī pārdošanā. "Monton" saviem favorītiem piešķīra dāvanu karti 600 eiro vērtībā.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēnu mācību uzņēmuma "Garage Wooden Bow Ties" vadītājs Roberts Kroģeris konkursā ieguva arī JA-YE Līderības godalgu, kas ik gadu tiek piešķirta Eiropas 15 labākajiem Skolēnu mācību uzņēmumu programmas dalībniekiem ar izteiktām līdera dotībām.

Savukārt uzņēmuma finanšu un ražošanas vadītājs Raivis Beņķītis bija to 11 labāko vidū, kas pasākumā ieguva uzņēmējdarbības pieredzes sertifikātu. Tas apliecina skolēna prasmes, lai uzsāktu pats savu biznesu vai būtu veiksmīgs darba ņēmējs.

Jelgavnieku ražotie koka tauriņi piesaistīja arī Igaunijas premjerministra Tāvi Reivasa interesi, tomēr diemžēl brīdī, kad visa "Garage Wooden Bow Ties" produkcija jau bija izpārdota. Jaunie uzņēmēji godam noreaģēja uz pieprasījumu, un mācību uzņēmuma mārketinga un pārdošanas vadītājs Romāns Galaiko atdeva Igaunijas valdības vadītājam savu koka tauriņu, apmaiņā pret to saņemot premjerministra kaklasaiti.

Jau ziņoja, ka Kroģera, Beņķīša un Romāna Galaiko veidotais mācību uzņēmums ražo koka tauriņus. Firmai astoņos mēnešos izdevies sasniegt 3000 eiro apgrozījumu un 1000 eiro lielu peļņu. Lielāko daļu koka tauriņu jaunieši realizējuši "JA-YE Latvija" organizētajos skolēnu mācību uzņēmumu gadatirgos modes un izklaides centrā "Rīga Plaza".

Lai ar uzņēmējdarbību puiši varētu sevi nodrošināt, dienā nepieciešams pārdot desmit tauriņus. Tomēr viņu mērķis ir lielāks - 50 tauriņi dienā. Mērķa realizēšanai plānots atvērt interneta veikalu un piesaistīt dažādus partnerus produkta realizācijai.

Jauniešu dalību Eiropas finālā atbalstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, īstenojot projektu "Inovatīvas uzņēmējdarbības motivācijas programma", ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Latvijas Darba devēju konfederācijas biedri Latvijas fināla uzvarētājiem ziedojuši labdarības izsolē savāktos 1325 eiro uzņēmējdarbības attīstībai. Gatavošanās procesā ar jelgavniekiem strādāja profesionāli skolotāji - Katrīna Lūse un Armands Melvags.

Biznesa angļu valodas un finanšu zināšanas jauniešiem palīdzēja attīstīt Rīgas Tehniskās universitātes Rīgas Biznesa skolas pasniedzēji Ieva Kozlovska un Klaudio Rivera, bet prezentācijas prasmes izkopt palīdzēja "Draugiem.lv" runasvīrs Jānis Palkavnieks. Puišus uz Eiropas finālu pavadīja viņu skolotājas-mentores Inta Jorniņa un Dzintra Aploka.

Eiropas līmeņa skolēnu mācību uzņēmumu fināla konkurss notiek jau 26.gadu. Jauniešus vērtēja starptautiska uzņēmēju žūrija. Eiropas finālā Tallinā šogad sacentās 38 valstu labākie skolēnu mācību uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!