Foto: LETA
Latvija jaunākajā Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā ierindota pie valstīm ar pieticīgu, taču pieaugošu konkurētspēju rūpniecībā.

Ziņojums par rūpniecības konkurētspēju apstiprina, ka, neskatoties uz pašreiz sarežģīto ekonomikas vidi, dažos gadījumos rūpniecība Eiropas Savienībā (ES) uzrāda vairākas konkurētspējas priekšrocības.

EK norādījusi, ka ES rūpniecības priekšrocības ir augsti kvalificēti darbinieki, augsts eksporta preču iekšzemes saturs un salīdzināms izdevīgums, kas saistīts ar sarežģītiem un augstas kvalitātes produktiem. Šīs priekšrocības var tikt izmantotas, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, taču, lai nodrošinātu izaugsmes neapstāšanos, Eiropai steidzami nepieciešams vērsties pret vairākām problēmu jomām - investīcijas, piekļuve finansējumam, valsts pārvalde, piekļuve ārvalstu tirgiem, inovācijas, kā arī enerģijas cena un izmantošana.

Līdz ar Latviju par pieticīgu, taču pieaugošu konkurētspēju norādīta Igaunija, Lietuva, Spānija, Čehija, Ungārija, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovākija un Grieķija. Vislabākā situācija ar augstu un pieaugošu konkurētspēju ir Nīderlandei, Vācijai, Dānijai un Īrijai.

Ziņojuma rezultāti tiks izmantoti uz pierādījumiem balstītu politiku veidošanai ES un nacionālajā līmenī. Tie kalpos kā izejmateriāls ES Konkurētspējas padomes sanāksmei, kas norisināsies no 25.septembra līdz 26.septembrim, kā arī EK ieteikumiem attiecībā uz dalībvalstu fiskālo un strukturālo reformu politikām Eiropas semestra procesā.

EK rūpniecības konkurētspējas ziņojumi tiek veidoti ik gadu, lai nodrošinātu uz pierādījumiem balstītus rādītājus, kas atbalstītu politiku veidošanu ES un dalībvalstu līmenī. 2014.gada Eiropas Konkurētspējas ziņojums "Palīdzot uzņēmumiem augt" sniedz ES rūpniecības nozares konkurētspējas kvantitatīvu novērtējumu un nodrošina empīriskas atbildes uz svarīgiem jautājumiem rūpniecības politiku debatēs.

Šī gada dalībvalstu konkurētspējas ziņojums "Eiropas reindustralizācija" nodrošina uz rādītājiem balstītu rūpniecības politiku īstenošanas novērtējumu ES un nacionālā līmenī ar valstu klasifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!