Foto: Europa.eu

11.septembrī Eiropas Komisijas (EK) ekspertu sanāksmē plānots apspriest Latvijas prasīto atkāpi no EK noteiktajām stingrajām prasībām Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajās teritorijās, it īpaši 3. zonā, atļaujot izvest dzīvniekus no 3. zonas nokaušanai 1. vai 2. zonā, kā arī atļaujot iegūtos cūkgaļas produktus tirgot Latvijas teritorijā, pirms tam veicot īpašu veterināro uzraudzību, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā.

Zemkopības ministrija sadarbībā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un citām ĀCM ierobežošanā un apkarošanā iesaistītajām institūcijām veic visus nepieciešamos pasākumus, lai Latvijā arī turpmāk cūkkopības nozari saglabātu un tā ciestu iespējami mazākus zaudējumus, ko izraisa šī bīstamā infekcijas slimība.

Tāpēc arī nepieciešams ieviest un ievērot ar PVD saskaņotus minimālos biodrošības pasākumus, lai lauksaimnieki varētu turēt mājas cūkas un turpināt nodarboties ar cūkkopību. Zemkopības ministrija vērsusies EK arī ar lūgumu akceptēt īpašu atbalsta programmu saimniecību pārstrukturizācijai, ja šādu lēmumu pieņems cūku novietnes īpašnieks.

3. zonā ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas. 2. zona – teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas meža cūkas. Savukārt 1. zonā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un meža cūkas, taču šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!