Foto: LETA

Latvija prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē laikā īstenos individuālu pieeju katrai no Austrumu partnerības dalībvalstīm, sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Ministrs šobrīd atrodas darba vizītē Armēnijā, lai pārrunātu būtiskākās aktualitātes Latvijas un Armēnijas divpusējās attiecībās, ES un Armēnijas sadarbību, kā arī reģionālās sadarbības jautājumus.

Rinkēvičs norādīja, ka viņš ES augstās pārstāves ārlietās un drošības politikas jautājumos Federikas Mogerīni uzdevumā nākamā gada janvārī vadīs Armēnijas un ES Sadarbības padomi.

"Mēs šobrīd meklējam saskares punktus, ņemot vērā, ka Armēnija ir gandrīz pievienojusies Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) sastāvam, kā arī izteikusi vēlmi sadarbībai ar ES," skaidroja ministrs, piebilstot, ka Austrumu partnerības formātā tiek meklētas konkrētas darbības jomas un virzieni.

"Katrai no Austrumu partnerības dalībvalstīm mēs veiksim individuālu pieeju. Mēs varētu redzēt diezgan nopietnu sadarbību, kas aptver politisko dialogu, likumu varu, kā arī vairākos jautājumos, kurus neregulē EES normatīvi," skaidroja ministrs, norādot, ka viņam ir plānotas vizītes arī citās Austrumu partnerības valstīs, lai kopīgi strādātu pie nepieciešamajiem risinājumiem.

Jautāts, kā Armēnija redz gaidāmo Austrumu partnerības samitu, kurā piedalīsies arī Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans, Rinkēvičs norādīja, ka valsts vēlas redzēt īpašus sadarbības mehānismus kopējā partnerības rāmī.

"Austrumu partnerībai ir kopējs ietvars, kaut vai tā pati vērtību sistēma. Protams, dažas valstis ir apvienojušās, savukārt ir atsevišķas valstis, kuras vēlas padziļināt vai paplašināt sadarbību ar ES visos veidos, tostarp Gruzija un Moldova. Tikšanās laikā mēs arī runājām par vīzu liberalizācijas jautājumiem, bet šeit valstis ir ļoti dažādās pakāpēs, gan tehniskā ziņā, gan politiski," piebilda ministrs. "Katrai valstij ir savs interešu loks, un mums tas ir jārespektē," viņš piebilda.

"Protams, tikšanās laikā mēs runājām arī par divpusējām attiecībām un vienojāmies, ka mums ir pietiekami liels potenciāls attīstīt ekonomisko sadarbību," rezumēja Rinkēvičs.

Rinkēvičs vizītes laikā tikās ar Armēnijas prezidentu Sargsjanu, Armēnijas Nacionālās asamblejas prezidentu Galustu Sahakjanu un ārlietu ministru Edvardu Nalbandjanu, kurš Latviju darba vizītē apmeklēja jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!