Foto: Reuters/Scanpix

Latvijai bēgļu kvota varētu pieaugt līdz 737, liecina trešdien publicētā Eiropas Komisijas (EK) informācija.

Uzņemamo bēgļu skaita pieaugums Latvijai skaidrojams ar to, ka EK vēlas pārvietot uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm 40 000 nelegālo imigrantu, kas jau ieradušies Grieķijā un Itālijā.

Plāns paredz no Itālijas pārvietot 24 000 imigrantu, bet no Grieķijas 16 000. Latvijai būtu jāuzņem 310 bēgļu no Itālijas un 207 no Grieķijas. Par katru bēgli Latvija no EK saņemtu 6000 eiro.

Šis kopējais skaits 517 jāpieskaita 220 bēgļiem, kurus Latvijai būtu jāuzņem no Ziemeļāfrikas.

EK plāns paredz, ka bēgļu pārvietošanu vajadzētu pabeigt līdz 2016.gadam. Ziņojumā arī minēts, ka Lielbritānija, Īrija un Dānija pašas varēs izvēlēties, vai tās bēgļus vēlas uzņemt.

Lai EK priekšlikumu apstiprinātu,  ES Padomē būs nepieciešams kvalificētais balsu vairākums, kam nepieciešami vismaz 55 % dalībvalstu "jā" vārdi, un, kas pārstāv vismaz 65 % no ES iedzīvotāju skaita.

Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība") informējusi Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru par Latvijas lēmumu neatbalstīt bēgļu kvotu ieviešanu ES.

Jau vēstīts, ka līdz ar Ziemeļāfrikas bēgļu plūsmu un Eiropas Parlamenta pieņemto rezolūciju arī Latvijā aktualizējies jautājums par "bēgļu kvotu" politiku. Portāla "Delfi" uzrunātie eksperti atzīst, ka Latvijai jāsolidarizējas ar citām ES valstīm un bēgļi jāizmitina, tomēr paralēli tam ir jāveic būtiskas izmaiņas iekšējā sistēmā, ne tikai nodrošinot bēgļiem cilvēktiesībām atbilstošus apstākļus, bet arī veicinot viņu integrāciju Latvijā.

Foto: AP/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!