Foto: AP/Scanpix

Francijas galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna apsolījusi sarīkot referendumu par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), gadījumā ja viņa 2017.gadā tiks ievēlēta prezidenta amatā.

"Mana ideja ir, teikt franču tautai - ja viņi [2017.gadā] ievēlēs mani, pēc sešiem mēnešiem būs referendums", Lepēna sacīja Grieķijas telekanālam "Mega".

"ES ir nāve, nāve mūsu ekonomikai, mūsu sociālās labklājības sistēmai un mūsu identitātei," pirmdien pārraidītajā intervijā sacīja politiķe.

Viņa arī mudināja Grieķiju sarunu ceļā panākt izstāšanos no eirozonas, nevis pakļauties Briseles kreditoru prasībām. Politiķe atzina, ka priecājusies par kreiso ekstrēmistu partijas "Syriza" nākšanu pie varas Grieķijā pēc janvārī notikušajām vēlēšanām.

"[Grieķijas] vienīgā izeja ir sarunu ceļā panākt organizētu izstāšanos no eirozonas," viņa sacīja. "Ja valdība saka grieķu tautai, ka viņi var palikt eirozonā, kamēr vien turpinās cīņa pret taupību, - tie sliktākajā gadījumā ir meli un labākajā - aplami."

Ja Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pakļausies kreditoru taupības politikas prasībām, viņš samaksās ar saviem popularitātes reitingiem, norādīja Lepēna.

"Grieķiem jāatgūst sava valūta," uzsvēra politiķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!