Foto: LETA

Lietuva pēc konsultēšanās ar kaimiņvalstīm aicinājusi pārcelt Āfrikas cūku mēra (ĀCM) problēmas apspriešanu no piektdien Briselē gaidāmās Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru ārkārtas sēdes uz tuvāko sēdi oktobrī un iekļaut to darba kārtībā kā diskutējamu jautājumu, nevis tīri informatīvu punktu.

Novērtējot šonedēļ paredzētajai sēdei atvēlēto laiku, Lietuva piekritusi Polijas argumentam, ka ārkārtas sēdes uzmanības centrā būs Krievijas embargo, tādēļ nav šaubu, ka, iekļaujot ĀCM darba kārtībā kā informatīvu punktu, tas neizpelnītos pienācīgu uzmanību un neizraisītu nopietnas diskusijas. Itālija, kas vada padomi, šo argumentu atzinusi par pamatotu.

Lietuva kopā ar kaimiņvalstīm izstrādājusi ĀCM prevencijas un kontroles un slimības perēkļu likvidēšanas programmu un gatavojas vērsties pie Eiropas Komisijas jautājumā par šīs programmas finansējumu. Atbalstu paredzēts lūgt trim galvenajām pasākumu grupām - ĀCM prevencijai un kontrolei, perēkļu likvidēšanai un palīdzībai mazajiem cūku audzētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!