Foto: PantherMedia/Scanpix

Līdz ar integrāciju eirozonā no nākamā gada janvāra maksājumiem Latvijā ir jāatbilst Vienotās Eiropas maksājumu telpas (SEPA - Single Euro Payments Area) noteikumiem, tāpēc paredzams, ka Latvijā strauji pieaugs e-rēķinu skaits, informēja pasta pakalpojumu sniedzēja "Omniva" sabiedrisko attiecību konsultante Ilga Sokolova.

Jauno prasību rezultātā līdz šim pazīstamās automātiskās rēķinu apmaksu sistēmas tikšot aizvietotas ar elektroniskajiem rēķiniem, kas veiksmīga risinājuma izvēles gadījumā uzņēmumiem ilgtermiņā nozīmēšot arī izmaksu samazinājumu.

Igaunijā SEPA prasības stājās spēkā šī gada februārī, kas ir veicinājušas e-rēķinu skaita pieaugumu - ceturtā daļa no visiem rēķiniem ir e-rēķini, un no privātpersonām izsūtītajiem rēķiniem jau vairāk nekā 40% tiek sagatavoti elektroniski, liecina "Omniva" rādītāji par e-rēķinu apjomu Igaunijā. Arī citu valstu pieredze norādot uz to, ka fizisko rēķinu laikmets ir beidzies. Piemēram, Dānijā jau vairākus gadus tiek pieņemti tikai e-rēķini.

Līdz janvārim, kad stāsies spēkā jaunie noteikumi, uzņēmumiem ir jāpaspēj pielāgot grāmatvedības un IT sistēmas jaunajām prasībām, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Patlaban pastāv trīs veidu rēķini: papīra rēķini, kas pēc likuma tiek sūtīti arī vēstulē, "pdf" formāta rēķini, kas satur attēlu - datorā pārveidoti papīra rēķini -, un e-rēķini, kuros esošo informāciju no sākuma līdz beigām iespējams sūtīt un izmantot elektroniski.

Tomēr, kā norāda speciālisti, kaut arī pierasts uzskatīt, ka arī "pdf" formāta rēķins ir elektronisks, tas nav e-rēķins. Gan privātpersonai, kas grib veikt rēķina apmaksu elektroniski, gan uzņēmumam no "pdf" formāta dokumenta visi tā dati pašam jāievada sistēmā. E-rēķina būtība paredz automātisku darbību, kas ievērojami samazinās izmantoto laiku no rēķina saņemšanas līdz apmaksai.

E-rēķinu izmantošana principā aizvietošot iepriekšējo sistēmu - uzņēmums nosūtīs uz klienta banku apmaksājamo rēķinu, un klients varēs uzticēt tai savā vārdā sagatavot un izpildīt maksājumu, izmantojot "Omniva" vai kāda citu infrastruktūras nodrošinātāja sniegtos pakalpojumus. Uzņēmumiem, kas piedāvā un arī turpmāk vēlas piedāvāt saviem klientiem regulārās rēķinu apmaksas pakalpojumu, tas nozīmēšot izmaiņas sistēmā.

SIA "Omniva" Info-loģistikas nodaļas Biznesa attīstības vadītāja Evita Grundberga norāda, ka Igaunija ar SEPA sistēmas ieviešanu jau ir tikusi galā, šogad tam gatavojas Latvija un arī Lietuva pavisam drīz pēc eiro ieviešanas pievienosies e-rēķinu laikmetam.

Dati liecinot, ka e-rēķinu ieviešana ietaupa 11 eiro par katru ienākošo papīra vai "pdf" rēķinu. Pēc "Omniva" aprēķiniem, šobrīd Latvijā gadā apgrozībā ir ap 40 miljoniem rēķinu, no kuriem e-rēķini ir ļoti maza daļa. Tādēļ izmaiņu rezultātā Latvijā katru gadu būšot iespējams ietaupīt ap 440 miljoniem eiro.

"Uzņēmēji nereti skeptiski izturas pret dažādām izmaiņām, bet e-rēķinu ieviešana ievērojami ietaupīs resursus. Tā vietā, lai katru ienākušo rēķinu drukātu un sūtītu garā apstiprināšanas ciklā, reģistrētu un ar roku ievadītu informācijas sistēmā un manuāli veiktu apmaksu, viss process notiks elektroniski," skaidro Grundberga.

"Omniva" ir kļuvusi par vadošo e-rēķinu risinājuma piegādātāju Igaunijā, norāda Grundberga.

SIA "Omniva" ar iepriekšējo nosaukumu "Post24", reģistrēta 2012.gadā ar 2 845 eiro pamatkapitālu, liecina "Firmas.lv" informācija. Tās 100% daļas pieder Igaunijas uzņēmumam "Aktsiaselts Eesti Post". "Omniva" pērn apgrozījusi 204 668 eiro, bet zaudējumi sasnieguši 601 615 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!