Foto: LETA
Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins (SC) ievēlēts par pirmo vicepriekšsēdētāju EP delegācijai ar Baltkrieviju.

Zināms, ka Mamikins vēlējies arī darboties EP delegācijā ar Krieviju, pretendējot vicepriekšsēdētāja amatam, taču piekāpies Somijas pārstāvim.

EP pastāvīgo delegāciju uzdevumi ir uzturēt un stiprināt attiecības ar parlamentiem valstīs ārpus Eiropas Savienības (ES). Tādējādi EP deputāti pasaulē popularizē ES vērtības - brīvību, demokrātiju, cilvēktiesības, cilvēka pamatbrīvības un tiesiskumu.

Delegācijas vadītājs iesniedz par ārlietām un drošības jautājumiem atbildīgajai komitejai ziņojumu par delegācijas darbību.

Delegāciju locekļu kandidatūras EP Priekšsēdētāju konferencei iesniedz politiskās grupas un pie politiskajām grupām nepiederošie deputāti. Sadalījumā pēc iespējas ņem vērā dalībvalstu un politisko uzskatu taisnīgu pārstāvību.

Jau ziņots, ka Mamikins jūlijā tika arī nozīmēts par EP ziņotāju par Gruziju. Deputāta ziņojums tiks veltīts ES līgumam par asociāciju ar Gruziju pirms tā ratifikācijas EP.

Paredzēts, ka ziņojuma melnraksta apstiprināšana EP ārlietu komitejā notiks 16.oktobrī.

"Parasti jaunievēlētam EP deputātam pēc nerakstīta likuma ziņojums uzreiz netiek dots," iepriekš skaidroja Mamikins, piebilstot, ka tas ir arī signāls, ka Eiropas sociāldemokrāti ļoti augsti vērtē partijas "Saskaņa" iespējas un pieredzi ārpolitikā, īpaši Austrumu partnerības jautājumos.

Visvairāk delegācijās - sešās - darbosies Grigule, kura būs pārstāvēta delegācijā attiecībām ar Baltkrieviju, delegācijā attiecībām ar Kazahstānas, Kirgizstānas un Uzbekistānas parlamentiem un attiecībām ar Tadžikistānu, Turkmenistānu un Mongoliju, delegācijā attiecībām ar Izraēlu, delegācijā attiecībām ar Arābijas pussalas valstīm, delegācijā attiecībām ar ASV un delegācijā "Euronest" parlamentārajā asamblejā (attiecības ar ES Austrumu kaimiņiem).

Politiķis Artis Pabriks (V) darbosies divās delegācijās - delegācijā attiecībām ar Centrālamerikas valstīm un delegācijā Eiropas un Latīņamerikas parlamentārajā asamblejā.

Pārējie Latvijas deputāti darbosies katrs vienā delegācijā - Mamikins darbosies delegācijā attiecībām ar Baltkrieviju, Tatjana Ždanoka (LKS) - delegācijā, kas veido attiecības ar Kazahstānas, Kirgizstānas, Uzbekistānas parlamentiem, kā arī ar Tadžikistānu, Turkmenistānu un Mongoliju.

Savukārt eiroparlamentārietis Krišjānis Kariņš (V) darbosies delegācijā attiecībām ar ASV, Sandra Kalniete (V) - delegācijā attiecībām ar Dienvidaustrumu Āzijas valstīm un Dienvidaustrumu Āzijas valstu asociāciju (ASEAN), Valdis Dombrovskis (V) - Āfrikas, Karību un Klusā okeāna valstu un Eiropas Savienības (ES) Apvienotajā parlamentārajā asamblejā, bet Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) - delegācijā attiecībām ar Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!