Kamēr Eiropas Savienības pilsoņu pases nomainītas uz visai tradicionāliem, tumši sarkaniem dokumentiem, Norvēģijā apstiprinātais jauno pasu dizains paredz, ka tās būs tirkīzzilas, baltas vai koši sarkanas un to iekšlapu pārbaude drīzumā padarīs interesantāku robežsargu dienu, uzskata dizaina autori.

Pasu dizainu izstrādājusi norvēģu aģentūra "Neue Design Studio", kas uzvarējusi konkursā par jauna dokumentu un ID karšu dizaina izstrādi ar ideju par tēmu "Norvēģijas ainava", raksta The Telegraph.

Pases iekšlapu dizains paredz minimālisma stilā interpretētu valstij raksturīgo ziemeļu ainavu, bet tās pašu atpazīstamāko un interesantāko fenomenu varēs pamanīt tikai īpašos apstākļos – ar ultravioletas gaismas palīdzību pasē parādās ziemeļblāzma, jo papīrā ir iestrādātas īpaša materiāla līnijas.

Jautāti par to, kā radusies ideja par šo dizainu, "Neue Design Studio" skaidrojuši: "Daba vienmēr bijusi nozīmīga norvēģu identitātes un tradīciju sastāvdaļa, turklāt tieši uz to balstās arī mūsu labklājība. Ainavas dažādība no ziemeļiem līdz dienvidiem ir mūsu dizaina koncepcijas pamatā."

Jaunās pases Norvēģijā tiks ieviestas aptuveni pēc diviem gadiem. Tās dizains jau izpelnījies daudz atzinīgu vārdu gan no dizaineriem, gan pasaules lielākajiem medijiem.

Pašlaik gan skandināvu dizaina spilgtākie pārstāvji, ja runa ir par ceļošanas dokumentu izskatu, vēl joprojām ir somi ar pases dizainu, kura, šķirot lapas, labajā apakšējā stūrī redzams skrienošs alnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!