Foto: LETA

Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīguma noslēgšana būs kā vēl viena tilta uzcelšana pār Atlantijas okeānu, tuvinot Eiropas un Ziemeļamerikas kontinentus, atklājot "ES Informācijas sniedzēju forumu 2014" teica Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks.

"Tas dos otru elpu Eiropas Savienībai kā organizācijai, kas nav mazsvarīgi laikā, kad Eiropas Savienības ekonomika ir stagnējoša," uzsvēra Pabriks.

Šis līgums būs arī kā priekšvēstnesis brīvās tirdzniecības nolīgumam ar ASV, kā arī nākotnē iespējams ar citām strauji augošām ekonomikām, piemēram, Ķīnu un Indiju.

Viņš norādīja, ka nolīgums būtiski mazinās birokrātisko procedūru apjomu, tādējādi atvieglojot biznesa saišu veidošanos starp ES un Kanādu, kā arī samazinās barjeras savstarpējai preču, investīciju un pakalpojumu plūsmai. Tāpat tas uzlabos Eiropas uzņēmumu pozīcijas Kanādas tirgū, paverot jaunas iespējas tādās jomās kā telekomunikācija, enerģētika un jūras transports, kā arī sniedzot iespēju ES uzņēmumiem piedalīties Kanādas publiskā iepirkuma konkursos.

Pabriks uzsvēra arī šī līguma ģeopolitisko nozīmi. "Eiropa vienmēr ir cīnījusies par Ziemeļamerikas kontinenta klātbūtni Eiropā, jo tas ir bijis ļoti būtisks drošības jautājums. Kā zināms gan ASV, gan Kanāda ir NATO dalībvalstis un ciešāka integrācija arī ekonomiskajā sektorā būs papildus drošības garants Eiropai," sacīja deputāts.

Pabriks ir apstiprināts kā EP galvenais ziņotājs par ES un Kanādas brīvās tirdzniecības nolīgumu. Galvenā ziņotāja uzdevums ir analizēt tiesību aktu, konsultēties ar konkrētās jomas speciālistiem un citiem EP deputātiem, ieteikt politisko līniju, kādu būtu nepieciešams ieturēt un to prezentēt citiem EP deputātiem, pirms par to notiek balsošana EP.

Lai nolīgums stātos spēkā, tas vēl jāpieņem ES Padomē un EP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!