Foto: F64

Politiķu runas par referendumu saistībā ar eiro ieviešanu Latvijā ir bezatbildīga rīcība, jo Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, uzņēmās arī saistības iestāties eirozonā, piektdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Eiropas Savienības (ES) attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Pēc viņa domām, tā vietā, lai runātu par eiro ieviešanas referendumu, vajadzētu izskaidrot iedzīvotājiem ieguvumus no Latvijas pēc iespējas ātrākas iestāšanās eirozonā. Eirokomisārs uzsvēra, ka 70% Latvijas eksporta ir tieši uz eirozonas valstīm, tāpēc, iestājoties tajā, Latvija kļūtu "atraktīvāka gan eksportam, gan ekonomiskajai izaugsmei".

Tāpat līdz ar pāreju uz eiro iedzīvotājiem nebūtu ceļošanas laikā jāmaina nauda, cenas būtu vieglāk salīdzināt, kas arī uzņēmējiem liktu samazināt cenas, klāstīja Piebalgs.

Savukārt uz jautājumu par pētījuma datiem, kas atklāj, ka Latvijā pašlaik ir neredzēti zems atbalsts iestājai eirozonā, Piebalgs sacīja, ka Latvijas iedzīvotāji vienmēr bijuši skeptiski, tāpēc vēl jo lielāka nozīme būtu informatīvai kampaņai par šo tēmu.

Jau vēstīts, ka augustā atbalsts Latvijas pārejai no lata uz eiro ir sasniedzis rekordzemu līmeni – to kopumā atbalsta vairs tikai 13% Latvijas iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS dati. Tas ir zemākais rādītājs kopš 2004.gada, kad SKDS uzsāka mērīt iedzīvotāju attieksmi pret eiro ieviešanu.

Saskaņā ar aptaujas datiem tikai 3% iedzīvotāju augustā pāreju uz eiro atbalstīja pilnībā, bet 10% to vērtē kā drīzāk atbalstāmu.

Ziņots arī, ka Saeimas deputāti ceturtdien noraidīja opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības likumprojektu, kas paredzēja rīkot referendumu par eiro ieviešanu. Likumprojekts paredzēja, ka eiro ieviešanas termiņu nosaka nevis valdība, kā tas ir pašlaik, bet gan parlaments, un tas jāizlemj tautas nobalsošanā. Ja balsotāju skaits būtu vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, un ja vairākums būs balsojis par Saeimas ierosināto eiro ieviešanas termiņu, eiro Latvijā varēs ieviest, paredzēja ZZS ideja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!