Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ekonomika šogad varētu augt par 1,8%, bet eirozonā - par 1,5%, teikts šodien publicētajā Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā "Eiropas ekonomikas prognozes".

Tas ir attiecīgi par 0,1 procentpunktu un 0,2 procentpunktiem vairāk, nekā EK prognozēja pirms trim mēnešiem, kad tika lēsts, ka šogad ES ekonomika augs par 1,7%, bet eirozonā - par 1,3%.

Savukārt prognozes par ES ekonomikas izaugsmi 2016.gadā saglabātas nemainīgas - ES ekonomika varētu augt par 2,1%, bet eirozonā - par 1,9%.

Ziņojumā norādīts, ka Eiropas ekonomiku stimulē vairāki faktori, piemēram, zemās naftas cenas, globālā izaugsme, ES fiskālā politika utt.

Ziņojumā prognozēts, ka ES inflācija līdz šā gada vidum saglabāsies tuvu nullei, tomēr kopumā šogad ES un eirozonā inflācija vidēji varētu augt par 0,1%, bet 2016.gadā - par 1,5%.

Sagaidāms, ka bezdarba līmenis ES šogad samazināsies līdz 9,6%, bet eirozonas valstīs - līdz 11%. Savukārt 2016.gadā bezdarbs ES varētu sarukt līdz 9,2%, bet eirozonā - līdz 10,5%.

ES eiro un sociālā dialoga komisārs Valdis Dombrovskis atzina, ka Eiropas ekonomikas atveseļošanās kļūst spēcīgāka, tomēr ES aktīvāk jādomā par ekonomikas ilgtspēju. Savukārt ES ekonomikas un finanšu lietu komisārs Pjērs Moskovisī norādīja, ka Eiropas ekonomika patlaban piedzīvo pēdējos gados spožāko pavasari.

Tomēr, pēc Moskovisī teiktā, ES vēl ir daudz darāmā, lai ekonomikas izaugsme saglabātos, piemēram, jāveicina investīcijas, jāveic strukturālās reformas un jāturas pie atbildīgas fiskālās politikas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!