Foto: AFP/Scanpix
Vācijas eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" ("Alternative für Deutschland" - AfD), kas svētdien guvusi labus panākumus landtāgu vēlēšanās Brandenburgā un Tīringenē, pirmdien sākusi kampaņu pret Eiropas Savienības (ES) banku savienību.

"Eiropas banku sistēmā ir milzīgas problēmas," norādīja AfD līderis Bernts Luke, paziņojot, ka viņa partija plāno apturēt ES iecerēto banku savienību, kas ir viens no galvenajiem elementiem bloka centienos atrisināt ieilgušo eirozonas parāda krīzi.

Banku savienību veido Vienotās uzraudzības mehānisms (SSM), kas Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārraudzībā sāks darboties novembrī. SSM papildina Kopīgais mehānisms banku finanšu problēmu risināšanai (SRM), kas likvidēs grūtībās nonākušās bankas, pirms tās paspējušas nodarīt pārāk smagu postu.

AfD kampaņu pret ES banku savienību var uzskatīt par partijas atgriešanos pie savām saknēm.

AfD uz Vācijas politiskās skatuves parādījās pagājušā gada sākumā, gūstot atbalstu tai vēlētāju daļā, kurus neapmierināja nodokļu maksātāju naudas izmantošana parādos nonākušo eirozonas valstu glābšanai.

Tomēr kopš dibināšanas partija centusies paplašināt savu atbalstītāju loku, koncentrējoties uz tādiem jautājumiem kā noziedzība un imigrācija, kā arī aicinot palielināt dzimstību vācu sieviešu vidū.

Svētdien aizvadītajās landtāgu vēlēšanās Brandenburgā AfD izcīnīja 12,2% balsu, bet Tīringenē - 10,6% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!