Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairāki Eiropas politiķi lepojas ar iekļūšanu Krievijas "melnajā sarakstā", norādot, ka iekļuvuši "ļoti cienījamu cilvēku" pulkā.

Kā jau ziņots, aizvadītajās dienās atklātībā nonācis Krievijas izveidotais saraksts ar 89 Eiropas politiķiem, kuriem liegts ieceļot Krievijā. Sarakstā iekļauti Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), kā arī četri Latvijas deputāti Eiropas Parlamentā - Sandra Kalniete (V), Inese Vaidere (V), Artis Pabriks (V) un Roberts Zīle (NA).

Liela daļa no "melnajā sarakstā" iekļautajiem Eiropas politiķiem ir asi kritizējuši Kremli.

"Kad es ieraudzīju pārējos vārdus [sarakstā], es secināju, kas esmu ļoti cienījamā pulkā. Es to uzskatu par apbalvojumu," Čehijas aģentūrai ČTK sacīja bijušais Čehijas ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs.

Arī Zviedrijas Eiropas Parlamenta deputāte Anna Marija Koraca Bilta norādīja, ka jūtas pagodināta par nonākšanu sarakstā līdzās vēl septiņiem Zviedrijas politiķiem.

"Es vairāk lepojos, nekā esmu nobijusies, un tas man dod vēl lielāku apņēmību turpināt (..). Ja Kremlis mani un manus kolēģus uztver nopietni, tad tas nozīmē, ka mēs darām labu darbu," sacīja Bilta, kuras vīrs ir bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts un viens no Eiropā aktīvākajiem Kremļa kritizētājiem par agresiju pret Ukrainu. Pats Bilts gan Krievijas "melnajā sarakstā" nav iekļauts.

Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas prezidents Anrī Malosa tviterī komentējis, ka ir "labā kompānijā Putina melnajā sarakstā".

Bijušais Beļģijas premjerministrs Gijs Ferhofstads norādījis, ka korupcijas skandālā ierautās FIFA vadītājs Zeps Blaters un Francijas galēji labējo politiķe Marina Lepēna "Krievijā ir daudz gaidītāki par mani".

Starp sarakstā iekļautajām personām ir arī franču filozofs Bernārs Anrī Levi un bijušais ES paplašināšanās lietu komisārs Štefans Fīle.

Polija šai sarakstā pārstāvēta ar 18 uzvārdiem, kuru vidū ir aizsardzības ministra vietnieks Roberts Kupeckis un Senāta spīkers Bogdans Borusevičs.

No Igaunijas tajā minēti astoņi cilvēki - Aizsardzības spēku pavēlnieks Riho Terrass un viņa vietnieks Arturs Tiganiks, Drošības policijas (KaPo) vadītājs Arnolds Sinisalu, Zemessardzes komandieris Mēliss Kīli, tieslietu ministrs Urmass Reinsalu, Eiropas Parlamenta deputāts Tunne Kelams, bijusī tieslietu ministre Kristīna Ojulande, kā arī Andress Parve, kas strādājis vadošos amatos aizsardzības rūpniecībā.

Savukārt Lietuva sarakstā pārstāvēta ar septiņiem vārdiem. Tie ir pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis, bijušais premjers, Seima opozīcijas līderis Andrjus Kubiļus, Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks, bijušais Valsts drošības departamenta (VSD) ģenerāldirektors Ģedimins Grina, Eiropas Parlamenta deputāts Petrs Auštrevičs, Lietuvas Radio un televīzijas komisijas priekšsēdētājs Edmunds Vaitekūns un prezidentes Daļas Grībauskaites ārlietu padomniece Jovita Neļupšiene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!