Foto: AFP/Scanpix

Eiropas likumdevēji ir spējuši vienoties par Eiropas Savienības (ES) budžetu 2015.gadam un nākamā gada izdevumi plānoti 141,2 miljardu eiro apmērā, kas ir par 1,6% vairāk nekā šogad, informēja Eiropas Tautas partijas (ETP) grupas Latvijas preses un komunikācijas padomnieks Ģirts Salmgriezis.

Nākamā gada izdevumus 141,2 miljardu eiro apmērā paredz vienošanās starp EP un ES dalībvalstīm. Budžets pieņemts Eiropas Parlamenta (EP) Budžeta komitejas ārkārtas sēdē Strasbūrā.

"Īstermiņa krīzi esam novērsuši, jo vienošanās ļaus jau no janvāra veikt nozīmīgas investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, taču vēl daudz šķēpu jālauž, lai ilgtermiņā sakārtotu ES finanses," vienošanos vērtējusi EP deputāte Inese Vaidere (ETP/V).

Vaidere skaidroja, ka smagās sarunās ar ES dalībvalstīm un Eiropas Komisiju (EK) ir panākts, ka papildu 4,8 miljardi eiro tiks novirzīti, lai samaksātu 2014. un 2015.gada rēķinus. Deputāte norādīja, ka kopējais nesamaksāto rēķinu apjoms pēdējos gados ir dramatiski pieaudzis - no 5 miljardiem eiro 2010.gadā līdz vairāk nekā 23 miljardiem eiro gada sākumā.

"Bez izcīnītajiem papildu 4,8 miljardiem eiro neapmaksāto rēķinu apjoms turpinātu pieaugt. Tas varētu ietekmēt ikvienu Latvijas iedzīvotāju, jo Eiropas Komisija vienā brīdī nespētu samaksāt par Latvijas pašvaldību un uzņēmumu īstenotajiem projektiem. Tāpat bija jānodrošina, lai ES budžetā būtu līdzekļi kompensācijām Krievijas embargo radīto negatīvo seku novēršanai. Esmu gandarīta, ka finansējums krīzes kompensācijām lauksaimniekiem nav samazināts," uzsvēra Vaidere.

Deputāte norādīja, ka vienošanās ar EK paredz plānu, kā gada laikā samazināt nesamaksāto rēķinu apjomu līdz samērīgam apjomam. "Mēs Latvijā esam pielikuši lielas pūles, lai ievērotu stingru budžeta disciplīnu. Nav pieņemams, ka Eiropas līmenī budžets tiktu pārvaldīts tik vieglprātīgi, jo no tā var smagi ciest Eiropas projektu īstenotāji," sacīja Vaidere.

Galīgais balsojums par ES 2015.gada budžetu EP plenārsēdē notiks trešdien, 17.decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!