Foto: Publicitātes foto

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka ir vienīgā no Latvijas EP deputātiem, kura balsojusi pret ierosinājumu pagarināt Ukrainas teju brīvo vienpusējo piekļuvi Eiropas Savienības (ES) tirgum, liecina balsojuma rezultāti.

EP ar 497 balsīm par, 78 pret un 56 atturoties atbalstījis ierosinājumu pagarināt Ukrainas teju brīvo vienpusējo piekļuvi ES tirgum, pagaidām nepieprasot Ukrainai apmaiņā atcelt muitas nodokļus Eiropas ražotāju produkcijas ievešanai. Lēmums paredz Ukrainai "atlaist" 94,7% tarifu, ko citādi uz ES robežas iekasētu par rūpniecības preču ievešanu. ES ievedmuita kopumā atcelta aptuveni 80% Ukrainas lauksaimniecības produktu. ES ierobežo bez nodokļa ievedamo produktu apjomus nozarēs, kur tas varētu kaitēt ES lauksaimnieku un ražotāju interesēm, piemēram, graudu, cūkgaļas, liellopa gaļas, putnu gaļas un pārstrādāto produktu nozarēs. Ukrainai būs arī jānodrošina atbilstība ES pārtikas veselības standartiem un jāievēro cilvēktiesības, pamatbrīvības un tiesiskums.

No Latvijas EP deputātiem pret ierosinājumu pagarināt vienpusējo piekļuvi ES tirgum bija vienīgi Ždanoka, kura savu lēmumu pamatoja ar savu iepriekšējo nostāju pret ES-Ukrainas asociācijas līgumu. Savukārt Valdis Dombrovskis (V) un Iveta Grigule (ZZS) balsojumā nepiedalījās.

Kā ziņots, muitas nodokļus Ukrainas produkcijai ES atcēla jau šā gada aprīlī, lai sniegtu tūlītēju atbalstu Ukrainas ekonomikai pēc tam, kad to smagi skāra Krievijas piemērotie tirdzniecības ierobežojumi. Sākotnēji brīvā piekļuve Eiropas tirgum bija plānota tikai uz sešiem mēnešiem - līdz šī gada 1.novembrim, kad bija paredzēts izveidot abpusēju brīvās tirdzniecības zonu, kā to paredz ES un Ukrainas parlamentos septembrī ratificētais ES-Ukrainas Asociācijas nolīgums.

Tomēr pēc sarunām ar Ukrainu un Krieviju 12.septembrī ES piekrita atlikt brīvās tirdzniecības zonas izveidi līdz 2015.gada 31.decembrim, norādot, ka šis lēmums pieņemts "kā daļa no visaptveroša miera procesa Ukrainā".

Ukrainas tirdzniecības statistika liecina, ka eksports no Ukrainas uz ES 2014.gada pirmajā pusē pieaudzis par 25%, tādējādi kompensējot to, ka krities Ukrainas eksports uz Krieviju (24,5% kritums).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!