Kustība par pozitīvo domu "Pa saulei", kurai gandrīz pusi no saziedotajiem līdzekļiem atvēlējuši Latvijas Pirmās partijas (LPP) sponsori, izgatavojusi un apmaksās LPP politiķus slavinošas reklāmas. Slavināta gan tikšot arī kultūras ministre Helēna Demakova, kura pārstāv Tautas partiju (TP).
LPP sponsori, uzņēmēji Ivo Zonne un Viesturs Koziols kustībai ziedojuši kopumā 45 000 latu. Koziols 6.septembrī ziedojis 25 000 latu, bet Zonne - 20 000 latu. Tie pagaidām ir lielākie kustībai ziedotie naudas līdzekļi. Kopumā dažādi cilvēki ziedojuši 106 300 latus.

Zonne regulāri ziedojis visām trim partijām, kuras veidojis pašreizējais LPP līderis Ainārs Šlesers (arī Jaunā partija un Jaunā Kristīgā partija), un 1998.gadā pat kandidēja 7.Saeimas vēlēšanās no Jaunās partijas saraksta. Savukārt Koziols ir sens Šlesera biznesa partneris. Savus līdzekļus viņš atvēlējis LPP, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Zonne LPP pēdējo reizi ziedojis 9999 latus šā gada 16.augustā, bet Koziols - 2000 latu 2005.gada 11.februārī, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) datubāzes dati.

Vispirms kustībai "Pa saulei" ziedotie līdzekļi tiks tērēti bērnu un ģimenes lietu ministra Aināra Baštika (LPP) slavināšanai ar reklāmām presē, radio un televīzijā, kā arī ar vides reklāmām, informēja reklāmas aģentūras "Zoom!" radošais direktors un kustības idejas autors Ēriks Stendzenieks.

Pēc viņa teiktā, Baštiks savu darbu dēļ pirmais ir pelnījis, lai viņam pateicas, bet pēc tam varētu tikt reklamēts LPP līderis Šlesers, vēlāk - arī Demakova un "Latvijas ceļa" biedrs Ivars Godmanis.

Baštiks, Šlesers un Godmanis 9.Saeimas vēlēšanās kandidēs LPP/LC sarakstā, bet Demakova, kura jau tiek slavināta premjera Aigara Kalvīša (TP) biroja vadītāja Jurģa Liepnieka un viņa sena biznesa partnera Kaspara Rolšteina dibinātās biedrības "Sabiedrība par vārda brīvību" reklāmās, - TP sarakstā.

Baštiku slavinošās reklāmas sākumā redzama viņa fotogrāfija. Tiek skaidrots, ka reklāma ir atbalsts Baštikam - "par māmiņu algām un par to, ka bērnu pirmoreiz dzimst vairāk". Tālāk izskan aicinājums pacelt rokas tiem, kas ir par ministru, un vairāki mazi bērni paceļ savas rokas. Reklāmas fonā skan maiga un mierīga mūzika.

Materiālos, kurus varētu izmantot preses un vides reklāmām, redzami attēli ar dzinēju, lielu kravas mašīnu, kosmosa kuģi, kurš dodas izplatījumā, enerģijas dzērienu un bateriju. Zem attēliem ir paraksts: "Šlesers. Kurš gan cits."

"Viss, kas reklāmās redzams, ir no sirds," sacīja Stendzenieks.

Viņš teica, ka šīs esot asociatīvākās, emocionālākas un mākslinieciskākas nekā TP ministrus slavinošās reklāmas, kuras veido "Sabiedrība par vārda brīvību".

Stendzenieks uzsvēra, ka no kustības dibināšanas dienas viņš nav slēpis, ka sniegs atbalstu tiem politiķiem, kuri pēc viņa domām izdarījuši visvairāk - Baštikam, Šleseram, Demakovai un Godmanim.

"Man bija prieks ieraudzīt starp kustības ziedotājiem Koziolu un Zonni - viņi jau agrāk ir atbalstījuši politiķus, kurus es atbalstu. Man ir prieks, ka par šiem politiķiem varēšu pateikt kādu labu vārdu vēl vairāk," sacīja reklāmas speciālists.

Tāpat viņš uzsvēra, ka veidot LPP priekšvēlēšanu kampaņu izvēlējies, jo šīs partijas nostādnes un cilvēki liekas simpātiski.

Stendzenieks apgalvoja, ka politiķi, kurus slavināt, izvēlēti pēc viņu darbiem, nevis partijas piederības.

"Vēlēšanas beigsies, būs citas aktualitātes. Priekšvēlēšanu laikā žurnālisti kustības mājaslapā redz vienīgi ziedotāju apkašsadaļu," piebilda reklāmas speciālists.

Stendzenieks arī iepriekš veidojis LPP priekšvēlēšanu reklāmas.

"Sabiedrībai par vārda brīvību", kuras veidotajās reklāmās tiek slavēti TP ministri, 300 000 latu ziedojis bijušais TP līderis Andris Šķēle. KNAB vērtēs vai šis ziedojums ir uzskatāms par ziedojumu TP kampaņai.

Trešo lielāko ziedojumu - 10 000 latu - kustība "Pa saulei" 4.septembrī saņēmusi no Jāņa Grūbes. Pa 5000 latu katrs kustībai ziedojusi Aija Vanaga, Jeļena Brokāne, Vivita Dābola, Jeļena Uvarova, Arvīds Sīpols un Ainis Dābols, bet 4000 latu - Gints Burāns.

Katrs pa 3000 latiem "Pa Saulei" ziedojis Visaldis Klintsons un Dzīvnieku pansija "Ulubele", bet katrs pa 2000 latu - Elīna Fomina un Stendzenieks.

1800 latus ziedojis Pēteris Višņevičs, 1500 latus - Magda Vēvere, bet katrs pa 1000 latiem - Signe Rāte, Viktorija Fedosejeva un Ivars Sudmalis. Pa 500 latiem katra kustībai ziedojušas Zane Mauriņa un Madara Piruška.

"Pa saulei" mērķis esot veicināt pozitīvo domu Latvijas sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!