Foto: Publicitātes attēls
Lai uzlabotu lietotāju elektroapgādes drošumu un kvalitāti, šogad Rīgā AS „Sadales tīkls” plāno realizēt 39 investīciju projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot 7,5 miljonus eiro.

Izvērtējot katra investīciju projekta nozīmīgumu elektroapgādes uzlabošanā klientiem, AS "Sadales tīkls" intensīvi turpina plānveidīgu elektrolīniju atjaunošanu, rekonstrukciju un pārbūvi gan izolētās gaisvadu līnijās, gan mūsdienīgākos risinājumos - zemē ieraktos kabeļos, tādējādi paaugstinot elektroapgādes nepārtrauktību, drošumu, kā arī uzlabojot sprieguma kvalitāti un mazinot laika apstākļu, piemēram, vētru, ietekmi uz elektrības piegādi.

Elektrotīkla rekonstrukcijas darbu laikā Rīgā plānots atjaunot 55 km vidējā sprieguma 10kV kabeļu līniju, rekonstruēt zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas 46 km garumā un rekonstruēt vai izbūvēt jaunas 34 transformatoru apakšstacijas.

Lielākais darbs tiek veikts pilsētas vēsturiskajā centrā, kur ekspluatācijā ir saglabājies pagājušā gadsimta sākumā izbūvētais 3x220V sistēmas elektrotīkls. Šāds elektrotīkls ir sastopams tikai Rīgas vēsturiskajā centrā, tā uzturēšana nav efektīva ne AS "Sadales tīkls", ne lietotājiem. Lai to uzturētu, nepieciešamas īpašas elektroiekārtas, piedevām tīkla tehniskais stāvoklis ierobežo gan atļautās jaudas palielināšanu un jaunu pieslēgumu izbūvi, gan lietotāju iespējas izmantot mūsdienīgas iekārtas, kā arī tajā nav iespējama viedo skaitītāju uzstādīšana.

Veicot rekonstrukcijas darbus, elektrotīkls pilsētas vēsturiskajā centrā tiek pārveidots uz 0,4kV sprieguma tīklu, tomēr, lai lietotāji pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju, liela nozīme ir ēku iekšējo elektrotīklu sakārtošanai atbilstoši šim spriegumam, kas ir jāveic ēku īpašniekiem vai apsaimniekotājiem.

Šogad šāda elektrotīkla rekonstrukcija tiek veikta arī Grīziņkalna apkārtnē - Vārnu, Lauku, Alauksta un Pērnavas ielā, kur kopumā tiek veikta jaunas 10kV kabeļu līnijas izbūve 0,6 km garumā, zemsprieguma 0,4kV kabeļu līniju izbūve 14 km garumā un 3 transformatoru apakšstaciju rekonstrukcija, uzlabojot sprieguma kvalitāti un elektroapgādes drošumu vairāk nekā 500 lietotājiem.

Viens no lielākajiem šā gada investīciju projektiem Rīgā tiks uzsākts Juglā, kur plānots izbūvēt 10kV kabeļu līniju 9,1 km garumā un 0,4kV kabeļu līniju 2,4 km garumā, kā arī rekonstruēt 9 transformatoru apakšstacijas, būtiski uzlabojot elektroapgādes drošību un kvalitāti vairāk nekā 3600 klientiem Brīvības gatvē, Šmerļa, Mārkalnes, Salamandras, Vangažu, Silciema un Murjāņu ielā.

Ievērojami darbi elektroapgādes uzlabošanai Rīgas iedzīvotājiem šogad tiek veikti Avotu un Stabu ielā, kur tiek izbūvēta jauna 10kV kabeļu līnija 3,8 km garumā un zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnija 34 km garumā, kā arī rekonstruētas 5 transformatoru apakšstacijas. Pēc projekta realizēšanas, elektroapgādes pakalpojums uzlabosies vairāk nekā 1 600 klientiem.

Elektroapgādes drošuma un kvalitātes uzlabošanai 648 klientiem, tostarp tādiem lieliem uzņēmumiem un iestādēm kā AS "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca", AS "Aldaris", SIA "Rīgas ūdens" sūkņu stacijai, Rīgas 28. vidusskolai, SIA "Baltic master" Tvaika, Sliežu, Gaujienas, Sarkandaugavas, Lāpstu un Ziemeļu ielā tiek izbūvēta jauna 10kV kabeļu līnija 15,3 km garumā un zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnija 15 km garumā, kā arī rekonstruētas 2 transformatoru apakšstacijas.

Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi tiek veikti arī Mēness, Cēsu un Brīvības ielā, kur tiek veikta jauna vidēja sprieguma 10kV kabeļu līnijas izbūve 1,3 km garumā un zemsprieguma 0,4kV kabeļu līnijas izbūve 15,6 km garumā, kā arī rekonstruētas 2 transformatoru apakšstacijas, kopumā uzlabojot elektroapgādes drošumu un kvalitāti 772 klientiem.

Elektrotīkla rekonstrukcijas darbi turpinās arī Mežaparka apkārtnē, kur Gaujas, Tēraudlietuves, Ķīšezera, Ezermalas, Glika un Hamburgas ielā tiek izbūvēta jauna transformatoru apakšstacija, tiek veikta jaunu 10kV kabeļu līniju izbūve 16 km garumā, savukārt zemsprieguma elektrotīkla rekonstrukciju AS "Sadales tīkls" veic 5,7 km garumā.

Pēc elektrotīkla rekonstrukcijas darbu noslēgšanas Mežaparka apkārtnē elektroapgādes kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 2 300 AS "Sadales tīkls" klientiem, tostarp SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", Valsts Policijas koledžai, SIA "Legon", SIA "Rīgas kombinētās lopbarības rūpnīca", Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas objektiem.

Trīsciemā AS "Sadales tīkls" šogad plāno uzsākt nozīmīgu projektu iedzīvotāju elektroapgādes drošuma uzlabošanai. Projekta ietvaros paredzēts veikt esošās vidējā sprieguma 20kV gaisvadu elektrolīnijas rekonstrukciju un pārbūvi par kabeļu līniju 11 km garumā un izbūvēt 2 jaunas transformatoru apakšstacijas.

Tikpat nozīmīgs projekts šogad tiks realizēts Bukultos, kur maģistrālās 20kV gaisvadu elektrolīnijas posms 6,7 km garumā tiks pārbūvēts par kabeļu līniju. Papildus plānots veikt 4 jaunu transformatoru apakšstaciju izbūvi un izbūvēt jaunu 0,4kV kabeļu līniju 0,5 km garumā. Projektos ieguldot 1,1 milj. eiro, elektroapgādes drošums ievērojami uzlabosies 3 700 Trīsciema, Jaunciema, Bukultu un Baltezera iedzīvotājiem.

Šogad gan vidējā sprieguma, gan zemsprieguma elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projektus plānots realizēt arī Akas, Alauksta, Aleksandra Čaka, Apuzes ielā, Augšielā, Augusta Deglava, Avotu, Blaumaņa, Brīvības, Bruņinieku ielā, Čiekurkalna 8. šķērslīnijā, Gaiziņa, Gogoļa, Jeruzalemes, Kalēju, Krišjāņa Valdemāra, Kuģu, Laboratorijas, Maskavas, Matīsa, Mazajā Nometņu, Miglas, Pērnavas, Nēģu, Spīķeru, Stadiona, Strēlnieku, Tērbatas, Tomsona, Viskaļu, Viršu, Visvalža ielā, Zaķusalas krastmalā, Zemitāna, Zvaigžņu ielā, un arī turpmākajos gados AS "Sadales tīkls", rūpīgi izvērtējot elektrotīkla atjaunošanas nozīmīgumu klientu elektroapgādes uzlabošanā, veiks apjomīgus elektrotīkla rekonstrukcijas darbus, paaugstinot sniegto pakalpojumu kvalitāti vairākiem tūkstošiem Rīgas iedzīvotāju.

Plašāku informāciju meklējiet AS "Sadales tīkls" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!