Foto: Publicitātes attēls
Lai par ūdeni un elektrību maksātu mazāk un tādējādi piekoptu energoefektīvu, taupīgu un videi draudzīgu dzīvesveidu, ir nepieciešams saudzīgi izmantot arī ūdens resursus.

Ar pavisam vienkārša eksperimenta palīdzību varam noskaidrot, vai efektīvi izmantojam ūdeni - ir tikai jāatgriež ūdens krāns un zem ūdens strūklas jāpaliek rokas. Gadījumā, ja ūdens tek caurspīdīgs kā strautiņš, tas nozīmē, ka ūdens tiek izmantots nelietderīgi daudz. Savukārt, ja ūdens tek saputojies balts un uz plaukstas veidojas ūdens burbulīši, tad ūdens tiek izmantots energoefektīvi, jo krāns ir aprīkots ar ūdeni taupošām ierīcēm, ko sauc par aeratoriem.

Katram no mums vajadzētu aizdomāties, kā mēs lietojam ūdeni, kā mazgājamies, jo, piemēram, ar ierasto ūdens krānu divlitru trauks satecēs 8-9 sekundēs, bet ar krānu ar aeratoru - 17-18 sekundēs. Tas nozīmē, ka vienāds ūdens daudzums no krāna, kas ir aprīkots ar aeratoru, tecēs ilgāk, tādējādi ūdeni var ietaupīt, piemēram, mazgājot rokas, par gandrīz 2 reizēm jeb 50%.

Eiropas Vides aģentūra jau 2009.gadā vēstīja, ka ūdens patēriņa ziņā mēs dzīvojam pāri saviem līdzekļiem un ļoti svarīgi ir uzlabot ūdens izlietošanas efektivitāti. Kā efektīvas ūdens apsaimniekošanas pamatprincipus aģentūra norādīja ikdienas paradumu maiņu, skaitītāju uzstādīšanu, ūdens un elektroenerģijas patēriņa kontrolēšanu, kā arī jaunu, taupīgu tehnoloģiju ieviešanu.

Speciālistu vērtējumā ūdens patēriņu iespējams samazināt par trešo daļu, lietojot ērtas ūdens taupīšanas iekārtas ūdens krāniem, nomainot dušu uzgaļus un izmantojot podus, kam skalojamā kastē iemontēts ūdens plūsmas regulētājs. Visvienkāršākais risinājums, ar ko sākt un kas neprasa nekādus finanšu ieguldījumus, ir paradumu maiņa.

Ja ir jāizdara izvēle starp mazgāšanos dušā vai vannā, der iegaumēt, ka, mazgājoties dušā 7 reizes, iztērēsim aptuveni tikpat daudz ūdens kā vienā mazgāšanās reizē vannā. Ūdens patēriņš dušā, kas aprīkota ar termostatu - ūdens temperatūras regulētāju, ir 25 litri, savukārt vienā vannošanās reizē tiek iztērēti 150 litri. Pētnieki izrēķinājuši, ka, mazgājoties dušās, vislielākie ūdens zudumi rodas laikā, kamēr lietotājs noregulē sev vajadzīgās temperatūras ūdeni, jo tad paiet vismaz minūte vai pusotra, un daudzi litri ūdens aiztek neizmantoti.

Paaugstināt energoefektivitāti palīdzēs jaucējkrāns ar termostatu, kas ļauj noregulēt noteiktu temperatūru visā mazgāšanās laikā. Tas nodrošina, ka ūdens temperatūra krasi nemainās. Mazgājoties dušā, optimālā ūdens temperatūra ir 38 grādi, bet vannā - 41 grāds, tādējādi, samazinot ūdens temperatūru par dažiem grādiem, var ietaupīt, jo siltāks ūdens nozīmēs lielāku elektroenerģijas patēriņu. Protams, arī dušā energoefektīvāk būs ūdeni tecināt tikai tad, kad tas nepieciešams.

Līdzīgi arī zobus tīrot - nevajag no ūdens krāna tecināt ūdeni visu zobu tīrīšanas laiku. Pa vecā tipa jaucējkrānu vienā minūtē var iztecēt līdz 12 litriem ūdens, taču, uzstādot mūsdienīgu un kvalitatīvu santehniku, ūdens plūsmu var samazināt līdz pat 6 litriem minūtē. Piedevām šo starpību, lietojot ūdeni, pat īpaši nejutīsiet, jo aerators piejauc ūdens plūsmai vairāk gaisa, tādēļ ūdens strūkla saglabāsies pietiekami spēcīga.

Ja ūdens krānu nomaiņu tuvākajā laikā neplānojat veikt, aeratorus ir iespējams iegādāties atsevišķi un uzskrūvēt uz sava ūdens krāna vai pirms dušas uzgaļa. Aeratoru apkope ir ļoti vienkārša - tas tikai jānoņem un zem spēcīgas ūdens strūklas jānoskalo. Pēc ražotāju aplēsēm, aeratoru iegādē ieguldītos līdzekļus ietaupītais ūdens ļauj atgūt dažu mēnešu laikā.

Neefektīva ir trauku mazgāšana ar rokām, jo neizbēgami, salīdzinot ar trauku mazgājamo mašīnu, ūdens patēriņš būs lielāks, turklāt tas prasīs krietni vairāk jūsu laika. Standarta trauku mazgājamās mašīnas viena cikla laikā patērē vidēji 10-15 litrus auksta ūdens, savukārt, mazgājot ar rokām tādu pašu apjomu, kanalizācijā aizplūdīs 60-80 litri silta ūdens. Mazgājot traukus mašīnā, svarīgi, lai tā būtu pilnībā piepildīta, pretējā gadījumā pieaugs gan ūdens, gan mazgāšanas līdzekļu, gan arī elektroenerģijas patēriņš.

Vēl jāatceras, ka veļas un trauku mazgāšanas procesā visvairāk elektroenerģijas tiek patērēts ūdens sildīšanai - jo siltākā ūdenī tiks mazgātas drēbes un trauki, jo dārgāk tas izmaksās. Līdz ar to energoefektīvi mazgāt veļu un traukus būs, uzstādot zemāku temperatūru.

Daudziem no mums neatņemams rīta rituāls ir tase kafijas. Ja ūdeni kafijai vai tējai vārām elektriskajā kannā, ieteicams ir vārīt tik daudz ūdens, cik būs nepieciešams. Ja divu tasīšu vietā uzvārīsiet pilnu kannu, patērēsiet 4-5 reizes vairāk elektroenerģijas, nekā vajadzētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!