Eiropas 31.čempionātā basketbolā sievietēm daudziem diezgan negaidīti iekļuva Izraēlas izlase nevis Polija vai Slovākija. Ar Izraēlu mūsu meitenes spēlēs otrdien, bet pirmdien viņām jātiek galā ar Turciju. Tikai tad varēs sākt domāt arī par olimpiskajām izredzēm...
Tā ir ceturtā reize, kad Izraēlas sieviešu basketbola izlase piedalās Eiropas čempionāta finālturnīrā jeb A divīzijas turnīrā (iepriekšējā bija 2003. gadā un toreiz Izraēla ieņēma pēdējo 12. vietu), taču diezin vai Polijas un Slovakijas izlašu aizsūtīšanu mājās var saukt par Izraēlas izlases varoņdarbu vai lielu pārsteigumu. Tas drīzāk ir nepierasti, ka nevis Polija vai Slovakija piedalās A divīzijas turnīrā, bet gan Izraēla.

No vienas puses – tas ir pat labi, jo Izraēlas izlasē spēlē arī viena Rīgā dzimusī basketbolistes. Jekaterina Abramzone ir dzimusi Rīgā 1987.gada 1.jūlijā, tā, ka pavisam nesen viņa nosvinēja savu 20.dzimšanas dienu un kā basketbolistes pie mums, protams, nevar būt zināma. Šī 186 cm garā spēlētāja jau ir ieņēmusi diezgan stabilu vietu izlases rindās.

Kāds gan Izraēlas izlases tikšana finālturnīrā var būt pārsteigums, ja, piemēram, visi trīs šīs valsts klubi aizvadītajā sezonā iekļuva FIBA Eiropas kausa izcīņas izslēgšanas turnīrā, bet "Anda Ramat" spēlēja ceturtdaļfinālā pret nākamo trofejas ieguvēju, Latvijas izlases galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa vadīto Maskavas "Dinamo".

Šī Izraēlas komanda savā grupā ieņēma pirmo vietu, bet "Elitzur Ramla" savā grupā bija otrā. Tā, ka Izraēlas sieviešu basketbola klubi nav vāji, bet tikai viena izlases basketboliste aizvadītajā sezonā nespēlēja Izraēlas komandā – Širana Zairī bija Krakovas "Wisla Can-Pack" rindās un spēlēja šā Polijas kluba rindās arī Eirolīgā. FIBA Eiropas kausa izcīņas 1/16 finālā Maskavas dinamietes spēlēja ar Telavivas "Hapoel", tā, ka daļu Izraēlas izlases spēlētāju Zvirgzdiņš zina un ir redzējis klātienē.

Izraēlas izlasē ir četras basketbolistes ar Eirolīgas spēļu pieredzi, divas spēlētājas ir dzimušas ASV, viena Brazīlijā un viena Ukrainā, bet jau minētā Abramzone – Latvijā. Interesanti, ka pirms Polijas un Slovakijas izlašu mača daļa no Izraēlas izlases spēlētājām un galvenais treneris Eli Rabi jau bija devušies mājup, jo laikam neticēja, ka Polija neuzvarēs... Nācās braukt atpakaļ, lai turpinātu spēlēt jau finālturnīrā.

Latvijas izlases pirmās pretinieces Turcijas izlases basketbolistes ir labi zināmas kopš iepriekšējā Eiropas čempionāta, kas risinājās viņu mājās un kura laikā Latvijas izlase pārspēja turcietes ar 81:78. Lielas pārmaiņas Turcijas izlasē kopš tā laika nav notikušas, komandas līdere ir Bulgārijā dzimusī Nevrīje Jilmaza (trīs sezonas spēlēja spēcīgākajos Itālijas klubos), kura pirms diviem gadiem bija ceturtā rezultatīvākā un pirmā atlēkušo bumbu iegūšanā. Tikai uzvara pār Turciju, tikai iekļūšana grupu turnīra otrajā kārtā vismaz ar vienu uzvaru ļaus domāt par olimpiskajām kontūrām...

Uz Pekinas olimpiskajām spēlēm pa taisno tiks vienīgi Eiropas čempiones, bet nākamo četri vietu ieguvējas piedalīsies olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. No olimpiskā turnīra 12 dalībniecēm pašreiz ir zināmas tikai četras – Ķīna (rīkotājvalsts), Austrālija (pasaules čempione), Japāna (labākā Āzijas komanda, neskaitot Ķīnu) un Jaunzēlande (labākā Okeānijas komanda pēc Austrālijas, kas uz Pekinu brauc kā pasaules čempione). Šim četriniekam nāks klāt Eiropas, Amerikas un Afrikas čempiones, kā arī piecas pirmās komandas no kvalifikācijas turnīra. Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā piedalīsies 12 komandas un bez četrām Eiropas pārstāvēm tajā vēl būs trīs komandas no Amerikas un divas no Afrikas, bet tajā jau ir iekļuvušas Koreja, Taivāna un Fidži.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!