Foto: Medicīnas vēstures muzejs
Latvijas valsts simtgades programmā Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs izveidojis interaktīvu virtuālo enciklopēdiju, kas veltīta simts nozīmīgām personām Latvijas medicīnas vēsturē. Šajā enciklopēdijā ir iespējas iepazīties gan ar biogrāfisko, gan vizuālo materiālu un gūt padziļinātu izpratni par Latvijas medicīnas vēsturi un tās izcilākajām personībām, portālu "Delfi" informē Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Pastare.

Izcilības Latvijas medicīnā ir bijušas gan iepriekš, gan arī šodien. Tāpēc enciklopēdijas izveides mērķis ir ne tikai veicināt medicīnas vēstures izpēti, bet arī popularizēt nacionālās vērtības un sasniegumus šodien. Projekta autori uzsver, ka virtuālā enciklopēdija ir ilglaicīgs un interaktīvs projekts, proti, tajā ikviens lietotājs var sniegt atgriezenisko saiti ar enciklopēdijas sastādītājiem, sniedzot ieteikumus, papildinājumus un komentārus.

Virtuālajā enciklopēdijā mediķu biogrāfiju autors ir akadēmiķis Arnis Vīksna, savukārt vizuālie materiāli ir no Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma. Virtuālā enciklopēdija apskatāma saitē: www.ieverojamiemediki.lv.

Godinot Latvijas medicīnas sasniegumus un mediķus, valsts simtgades programmā norisināsies vairākas iniciatīvas. Jau janvārī tik prezentēta ceļojošā izstāde "100 mirkļi medicīnas vēsturē", kas atspoguļo ārstniecības un medicīnas izglītības iestāžu dibināšanu un attīstību, ievērojamāko ārstu darbību medicīnas nozarē un Latvijas valsts politikā, kā arī sabiedriskajā dzīvē. Izstādi paredzēts eksponēt Latvijas reģionu kultūras centos, skolās, bibliotēkās, muzejos, pašlaik tā skatāma profesora Aleksandra Bieziņa muzejā "Jaundilmaņi", maijā izstāde būs apskatāma Rīgas 1. Medicīnas koledžā.

Savukārt šī gada septembrī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tiks atklāts atraktīvs pilsētvides objekts aleja "Ārstu zvaigžņu taka", godinot ārstus, kas devuši lielu ieguldījumu Latvijas sabiedrības ārstniecībā un attīstībā. Objekta izveide turpināsies arī pēc Latvijas valsts simtās gadadienas - līdz brīdim, kad slavas alejā būs uzņemti 100 izcili ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!