Foto: Publicitātes foto

Latvijas simtgades svinēšanas festivāls "Latvijas goda aplis" 16. jūnijā notiks Amatas novadā, kur Āraišu arheoloģiskajā parkā norisināsies pasākums "Zaļā brīvdiena Āraišos", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji no biedrības "Staro 100".

Pasākuma noslēgumā ar īpašu saulrieta priekšnesumu uzstāsies vokālā grupa "Latvian Voices" kopā ar dejotājiem, piedaloties arī kalējam Jānim Nīmanim.

"Latvijas goda aplis" Amatas novada Āraišu arheoloģiskajā parkā sāksies pulksten 12.00, kad tiks atklāta "Zaļās brīvdienas Āraišos" dienas programma. Tā norisināsies līdz pulksten 18.00 un tās laikā notiks dažādas meistarklases, būs apskatāma ārstniecības augu brīvdabas ekspozīcija, darbosies Zaļais tirdziņš, kurā savus darinājumus piedāvās Amatas novada un arī apkārtējo kaimiņu novadu mājražotāji un amatnieki, kā arī Dabas restorānā būs iespēja baudīt veselīgus kokteiļus un izgaršot oglēs ceptus dabas našķus un citas dabas veltes "Restorāna 3" šefpavāra Māra Jansona piedāvājumā.

Turpat ezera krastā norisināsies tekstilmākslinieces, audējas un dabas zālīšu pazinējas Anneles Slišānes meistardarbnīca, augu krāsošanas meistardarbnīca ar krāsaugu tradīcijas pētnieci Aneti Karlsoni, bērza tāšu pīšanas meistardarbnīca ar tautas daiļamata meistari Vizmu Zvirbuli, pirtslotu gatavošanas meistardarbnīca ar Daigu Liepu, kā arī vairākas "Latvijas Valsts mežu" radošās darbnīcas, kurās būs interesanti darboties gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Līdz pulksten 15.30 varēs apmeklēt arī ārstniecības un ēdamajiem augiem veltītu brīvdabas semināru, kura lektori būs Artūrs Tereško, Uldis Millers un Anta Kučere, bet pulksten 13.00 un pulksten 16.00 varēs doties ekskursijā kopā ar Āraišu arheoloģiskā parka gidu.

Pulksten 16.00 sāksies botāniskais pārgājiens pa Āraišu apkārtni ārstniecības augu iepazīšanā kopā ar zāļu sievu Līgu Eglīti. Tāpat pulksten 16.00 norisināsies arī Goda saimnieku "tējas stunda" jeb tikšanās ar Amatas novada Goda saimniekiem un "Latvijas Goda apļa" īpašajiem viesiem īpaši veidotā brīvdabas bibliotēkā, kas būs tapusi sadarbībā ar Ģikšu bibliotēku. Tur norisināsies diskusija "Es pats saimnieks savā zemē", aplūkojot gan vēsturisko, gan patriotisko un praktisko skatpunktu. Piedalīsies vēsturnieks un diplomāts dr. hist. Gints Apals, Kārļa muižas saimnieki Baiba un Jānis Stepiņi, mākslinieks un rūpnieks Egons Garklāvs, "Amatciema" idejas autors un īstenotājs Aivars Zvirbulis, zemnieku saimniecības "Ozoliņi" saimniece un augu tēju vācēja Brigita Lūkina, Drabešu pagasta hidroelektrostacijas atjaunotājs Jānis Leišavnieks un lauku sētas "Amatas mellenes" saimniece Marita Krūskopa.

Vakara noslēgumā pulksten 22.30 sāksies koncertuzvedums, kurā varēs ieklausīties vokālās grupas "Latvian Voices" jaunajā dziesmu programmā, kas saplūdīs kopā ar 50 tautisko deju dejotāju priekšnesumu saulrieta mistērijā, kas būs uzvedums ar gaismas spēlēm un uguns elementiem.

Biļetes uz pasākumu iegādājamas iepriekšpārdošanā bezrindas.lv, kā arī būs pieejamas pie ieejas.
Festivālu "Latvijas goda aplis" rīko biedrība "Staro 100". Šīs nedēļas pasākums tapis sadarbībā ar Amatas novada pašvaldību. Plašāka informācija atrodama festivāla "Latvijas goda aplis" mājas lapā. Nākamais pasākums notiks 13. jūlijā Pļaviņu novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!