Foto: Publicitātes foto
Lai rūpētos par pasažieru drošību un mazinātu terorisma risku, visā pasaulē pēdējo desmit gadu laikā ieviesti aizvien rūpīgāki nosacījumi personu un to bagāžas drošības kontrolei lidostās.

Tai pat laikā Starptautiskās Gaisa transporta asociācijas pētījums liecina, ka ilgākais laiks, ko pasažieri ir gatavi pavadīt, gaidot drošības kontroli, ir 10 minūtes. Starptautiskajā lidostā "Rīga" vidējais gaidīšanas laiks rindā uz drošības kontroli pērn bija 8,5 minūtes, taču, prognozējot lidojumu un līdz ar to arī pasažieru skaita pieaugumu, lidosta plāno pasākumus, lai nepieļautu rindu pagarināšanos - marta otrajā pusē lidostā sāka darboties paplašinātā drošības kontroles zona ar deviņām drošības kontroles līnijām.

Brīnumsvecītēm un nagu lakas noņēmējam lidmašīnas bagāžā nav vietas

Nu jau desmit gadus ir spēkā Eiropas Savienības noteikti aviodrošības risinājumi, kas liedz pasažieriem rokas bagāžā pārvadāt dažādus potenciāli bīstamus priekšmetus, ierobežo rokas bagāžā līdzi ņemamā šķidruma daudzumu, turklāt prasa to ievietot atsevišķos maisiņos, kā arī nosaka, ka drošības kontroles laikā nepieciešams novilkt virsdrēbes un izņemt no rokas bagāžas lielas elektroniskas ierīces. Tomēr daudzi pasažieri joprojām nav informēti par šiem noteikumiem, mēdz tos piemirst vai neiepazīstas ar jaunākajām prasībām. Lidostas pārstāvji informē, ka katru gadu no starptautiskās lidostas "Rīga" tiek aizvesti apmēram 200 konteineri, kas pilni ar dažādiem drošības kontroli "neizturējušiem" priekšmetiem.

Nereti pasažieru rokas bagāžā tiek atrasti visnotaļ dīvaini priekšmeti - ceļotājiem ir konfiscēti motorzāģi, rotaļu revolveri, dažādi kaujas ieroči, steki un naži, kā arī motoreļļas un krāsas. Interesantākie no šiem priekšmetiem nonāk lidostas "Rīga" Mācību centrā, kurā glabājas, piemēram, viduslaiku sprigulis - īsā kātā ar ķēdi iesieta metāla lode, kuru rotā asi durkļi. Tomēr visbiežāk ceļotājiem tiek atsavināti asi priekšmeti – naži, šķēres, ķemmes ar asu galu matu veidošanai, adāmadatas, kā arī tā dēvētās "zilās liesmas" šķiltavas. Dāmas nereti "iekrīt" ar nagu lakas noņemšanas līdzekļiem, kas satur acetonu, bet dabas tūristi mēdz piemirst, ka rokas bagāžā nedrīkst likt pretinsektu aerosolus.

Ziemassvētku laikā daudzi pasažieri piedzīvo nepatīkamus brīžus, uzzinot, ka ne rokas, ne nododamajā bagāžā nav atļauts vest tādu šķietami nekaitīgu priekšmetu kā brīnumsvecītes. Tomēr tā patiešām ir, jo šis dzirkstošā svētku prieka radītājs no drošības viedokļa ir uzskatāms par pirotehniku, un tādēļ tā pārvadāšana lidmašīnās nav atļauta.

ASV zinātnes atklājumi un tiesas spriedumi veicina diskrētāku skeneru izmantošanu

Savukārt Amerikas Savienotajās Valstīs valda pretrunīga attieksme pret skeneru un pārbaužu izmantošanu lidostās. Laikā no 2008. līdz 2013. gadam tika izmantoti visa ķermeņa skeneri, kuros lietotie rentgenstari ļāva lidostu darbiniekiem ceļotājus redzēt gandrīz pilnīgi kailus. Tiesas sprieduma un iedzīvotāju grupu sašutuma rezultātā kopš 2013. gada šie skeneri ir nomainīti pret vilņu skeneriem - tie parāda tikai lietas un vietas, kas šķiet aizdomīgas.

ASV lidostu drošības darbinieki uzsver, ka jaunie skeneri rada papildus drošības līmeni līdz šim izmantotajiem metālu detektoriem, sprāgstvielu noteikšanas sistēmām un apsardzes suņiem. Piemēram, keramisks nazis neliktu iedarboties metāla detektoram un tam nav īpašas smaržas, ko varētu sajust suns, toties ar jaunajiem skeneriem iespējams noteikt tā klātbūtni. Skeneru izmantošanu atbalstījusi arī tiesa, tomēr sabiedrībā joprojām nerimst diskusijas par privātuma pārkāpumiem un arī veselības riskiem, ko varētu izraisīt skeneri. Valdība un lidostu drošības darbinieki šādus pārmetumus noraida
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!