Foto: EPA/LETA
2010. gads bija ne tikai notikumu, bet arī iespaidīgu attēlu bagāts. Katastrofu fotoreportāžas diez vai kāds var nosaukt par "krāšņām", taču dabas spēks bieži viens novērotāju padara mēmu. Tiesa gan cilvēku darbības sekas nereti ir katastrofālākas, kam ir arī vizuāls pierādījums – naftas noplūdes dēļ bojāgājušie dzīvnieki vai arī asaru pilnas sejas pēc asiņaina terorakta.

Dabas katastrofas

Foto: EPA/LETA
Haiti: Jau pirmajās nedēļās pēc Jaunā gada iestāšanās haitieši piedzīvoja dabas dusmas. 12. janvārī valsti satricināja 7,5 balles stipra zemestrīce, kurā tika sagrautas ēkas un nogalināti simtiem tūkstošu cilvēku.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Čīle: 8,8 balles spēcīga zemestrīce gada sākumā (27. februārī) skārusi arī Čīli, nodarot lielus postījumus infrastruktūrai un laupot vairāk nekā 700 cilvēku dzīvības.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Naftas noplūde: 20. aprīlī "Deepwater Horizon" naftas platformā Meksikas līcī noticis sprādziens, kurā gājuši bojā 11 cilvēki. Pēc dažām dienām platforma nogrima, izraisot neapturamo naftas noplūdi Meksikas līča ūdeņos.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Plūdi Eiropā: Austrumeiropa šogad maijā cietusi no lietusgāžu ieraisītajiem plūdiem, kas vislielākos postījumus nodarīja Polijai.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Ugunsgrēki Krievijā: Savukārt Krievijā vasarā piedzīvojusi briesmīgāko karstuma vilni tās 1000 gadu pastāvēšanas vēsturē, Kopš jūlija beigām valstī plosījās meža ugunsgrēki, kuros gāja bojā vairāki desmiti cilvēku.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Maskavas smogs: Ugunsgrēku dēļ Krievijas galvaspilsēta Maskava vairākas dienas atradusies blīva smoga skavās. Tvana gāzes koncentrācija gaisā 6,6 reizes pārsniedza pieļaujamo, bet dažādu sanešu daudzums gaisā bijis 3,2 reizes vairāk par pieļaujamo.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Čīles kalnrači: Par lielāko brīnumu šogad var uzskatīt Čīles kalnraču izglābšanu, kuri vairākus mēnešus bija iesprostoti pazemē.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Merapi izvirdums: Indonēzijā oktobrī un novembrī aktivizējies Merapi vulkāns, kura izvirdumi prasīja 304 cilvēku dzīvības.
Foto galerija


Foto: EPA/LETA
Alumīnija rūpnīca: Ungārijas alumīnija rūpnīcā oktobrī notikusi toksisko dubļu noplūde. Negadījumā gājuši bojā deviņi cilvēki, tika evakuēti tūkstošiem iedzīvotāju.
Foto galerija


Traģēdijas

Foto: EPA/LETA
Lehs Kačiņskis: Šopavasar pasauli satrieca traģiskas ziņas – aviokatastrofā gājis bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un viņa dzīvesbiedre Marija, kā arī desmitiem Polijas politiķu un augsto amatpersonu. Prezidenta lidmašīna "Tu-154" avarējusi netālu no Krievijas pilsētas Smoļenskas 10. aprīlī. Polijas delegācija bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā. Pavisam katastrofā gājuši bojā 96 cilvēki.

Foto galerija1

Foto galerija2

Foto galerija3

Foto: EPA/LETA
Maskavas metro: Savukārt 29. martā agrā rītā divos sprādzienos Maskavas metro dzīvības zaudējuši 40 cilvēki un vēl desmitiem cilvēku guvuši ievainojumus. Sprādzienus divās Krievijas galvaspilsētas metro stacijās - Lubjankā un pieturā "Kultūras parks" - īstenojušas teroristes pašnāvnieces.
Foto galerija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!