Lai gan pirmdien nedaudz samazinājās degvielas vairumtirgotāja SIA ""Mažeiķu nafta" Tirdzniecības nams" (MNTN) noteiktās degvielas cenas, kritums, salīdzinot ar iepriekš piedzīvoto kāpumu, bija pārāk niecīgs, lai ietekmētu mazumtirdzniecības cenas.
Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda MNTN direktors Jānis Blūms.

Salīdzinot ar pagājušās nedēļas piektdienu, šodien 95.markas un 98.markas benzīna cena MNTN ir par 0,8 santīmiem mazāka jeb attiecīgi 64,9 santīmi par litru un 67 santīmi par litru, bet dīzeļdegviela ir par 0,4 santīmiem lētāka un šodien maksā 57,6 santīmus par litru. Cena var būt mazāka atkarībā no iepirktās degvielas apjoma.

Blūms atzina, ka "normālos" apstākļos šāds samazinājums, iespējams, kaut ko ietekmētu, taču pašreizējā situācijā tas ir pārāk nebūtisks.

Aģentūras "Platts" noteiktās cenas, kuras izmanto MNTN, samazinājušās, jo vairākas valstis paziņojušas par naftas rezervju laišanu tirgū. Taču Blūms norādīja, ka tā ir pirmā reakcija.

Viņš uzsvēra, ka ASV joprojām ir problēmas ar naftas pārstrādi.

Pēc viņa domām, līdz šim izteiktās prognozes, ka jau drīzumā degvielas cenas mazumtirdzniecībā pārsniegs 70 santīmu par litru robežu, joprojām ir spēkā. Lielāks kāpums varētu nenotikt, ja neturpināsies naftas produktu cenu kāpums.

Turklāt arī tad, ja kāpums apstāsies, nav zināms, kad būs iepriekšējā nedēļā piedzīvotajam kāpumam atbilstošs kritums, piebilda Blūms.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektors Uldis Sakne aģentūrai LETA uzsvēra, ka Latvijas mērogā cenas nav iespējams samazināt, jo kāpums ir vērojams visās Eiropas valstīs.

Viņš arī noraidīja apgalvojumus, ka Latvijā beidzot sasniegts Eiropas cenu līmenis, jo daudzviet degviela maksājot vairāk par vienu latu par litru.

Kā uzskata Sakne, kamēr ASV neizdosies atjaunot ražošanu un tirdzniecību naftas rūpniecībā iepriekšējā līmenī, nav cerību, ka naftas produktu cenas kritīsies.

LDTA pārstāvis arī uzsvēra, ka vairāku valstu valdības jau ir domājušas par palīdzību iedzīvotājiem, lai viņi varētu pārdzīvot radušos situāciju.

Kā ziņots, jau vakar Latvijā atsevišķās degvielas uzpildes stacijās degvielas cena sasniedza 67-68 santīmus par litru. Tiek prognozēts, ka tuvākajās dienās 95.markas benzīna cena mazumtirdzniecībā pārsniegs 70 santīmus par litru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!