Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) frakcija rosina nākamgad samazināt Aizsardzības ministrijas budžetu un novirzīt ietaupītos līdzekļus sociālo problēmu risināšanai.
Kā aģentūru LETA informēja PCTVL frakcijas priekšsēdētājs Vladimirs Buzajevs, PCTVL frakcija piedāvā likvidēt ikgadējo NATO iemaksu palielinājumu 0,4 miljonu latu apmērā, atteikt Aizsardzības ministrijai "nevajadzīgus" celtniecības un remontdarbus četru miljonu latu vērtībā, neveikt mīnkuģu iepirkšanu un patruļkuģu būvi. Tas ļautu ietaupīt 7,2 miljonus latu.

Tiek ieteikts neprojektēt Latvijas Nacionālo bibliotēku, tā ietaupot 0,33 miljonus latu. Vēl 20 miljoni, pēc PCTVL aprēķiniem, paliek rezervē "uz valdības ar nolūku samazinātās PVN prognozes rēķina".

PCTVL uzskata, ka šie priekšlikumi ļautu vēl par 10 miljoniem palielināt piemaksas pedagogiem, par četriem miljoniem latu - asignējumu zinātnei un piešķirt 0,07 miljonus latu nacionālajām sporta federācijām nepamatotā finansējuma samazinājuma kompensācijai.

Ņemot vērā denacionalizēto namu īrnieku organizāciju viedokli, plānoto asignējumu dzīvokļu problēmas risinājumam PCTVL piedāvā palielināt četras reizes - līdz 20 miljoniem latu. Tāpat tiek piedāvāts piešķirt 0,5 miljonus latu Valsts cilvēktiesību biroja reorganizācijai par daudz plašākām tiesībām un funkcijām apveltīto Tiesībsarga biroju.

Līdzekļus latviešu valodas apmācībai pieaugušajiem tiek piedāvāts divkāršot, palielinot līdz 0,6 miljoniem latu.

Frakcija PCTVL likumprojektā ir "iedzīvinājusi" arī arodbiedrību prasību, palielināt ar ienākuma nodokli neapliekamā minimumu līdz 50 latiem valdības plānoto 32 latu vietā, kā arī nodokļu atvieglojumiem par apgādībā esošu personu - līdz 30 latiem valdības piedāvāto 22 latu vietā.

Minimālo pensiju PCTVL piedāvā no nākamā gada 1.janvāra paaugstināt līdz 100 latiem.

Frakcija PCTVL ir iesniegusi grozījumus arī Valsts pensiju likumā, piedāvājot ieskaitīt Latvijas nepilsoņiem un citiem valsts pastāvīgajiem iedzīvotājiem, līdzīgi kā Latvijas pilsoņiem, darba stāžu, kas uzkrāts ārpus Latvijas robežām.

Nacisma sagrāves 60.gadadienā tiek piedāvāts piešķirt pa tūkstotim latu katru no 345 Latvijas teritorijā esošo padomju karavīru brāļu kapu sakopšanai. Naudu šim mērķim PCTVL piedāvā "paņemt no tā pusotra miljona latu, kas tiek sadalīti pēc deputātu iesniegumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!