Datorpirātisms pagājušajā gadā Latvijas ekonomikai nodarījis zaudējumus 20 miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 11 miljonu latu apmērā, kas ir par vienu miljonu latu vairāk nekā 2004.gadā, liecina otrdien publiskotie starptautiskās pētījumu kompānijas IDC dati.
Saskaņā ar šo pētījumu datorpirātisma līmenis Latvijā 2005.gadā samazinājies par vienu procentpunktu un sasniedzis 57%, informēja starptautiskās programmatūras autortiesību aizsardzības organizācijā "Business Software Alliance" (BSA).

Kaut arī pirātisma līmenis Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas Savienības (ES) valstīs, tomēr mūsu valstī, līdzīgi kā citās Centrālās un Austrumeiropas valstīs, vērojama pirātisma samazināšanās tendence, norāda BSA Latvijas komitejas valdes priekšsēdētājs Valdis Birkavs.

Pirātisma samazināšanos Birkavs izskaidro gan ar veikto izglītojošo un informatīvo darbu, gan ar valsts tiesībsargājošo institūciju aktivitātēm. Savukārt nodarīto zaudējumu apjoma pieaugums, pēc viņa domām, ir izskaidrojams ar straujo programmatūras tirgus pieaugumu.

Pirātisma samazināšanās tendence raksturīga arī virknei citu valstu ar strauju ekonomisko izaugsmi - kopumā vairāk nekā pusei no pētījumā iekļautajām 97 valstīm.

Kopējais programmatūras pirātisma līmenis pasaulē 2005.gadā saglabājies nemainīgs - 35% līmenī. Savukārt nodarīto zaudējumu apjoms pieaudzis līdz 34 miljardiem dolāru (18 miljardiem latu).

Pēc BSA Latvijas komitejas izpilddirektores Sanitas Meijeres domām, pirātisma līmeni ietekmē dažādi faktori - sākot no intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības līmeņa, pirātiskās programmatūras pieejamības, izglītības un informētības līmeņa un informācijas tehnoloģiju tirgus attīstības tendencēm.

Viņa uzskata, ka pirātisma samazināšana prasa konsekventu darbu un investīcijas, bet šīs investīcijas sniedz lielu atdevi gan industrijas, gan valsts ekonomikas attīstībai kopumā.

Birkavs norāda, ka autortiesību aizsardzības sistēma valstī pamatā ir izveidota, tādēļ turpmāk viens no galvenajiem izaicinājumiem būs sabiedrības izpratnes nostiprināšana par intelektuālo īpašumu kā reālu vērtību.

Pasaules mēroga pētījumu par programmatūras pirātismu IDC veic jau trešo gadu.

Pirātisma līmenis Latvijā 2004.gadā sasniedza 58%, bet 2003.gadā - 57%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!