Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta ceturtdien no AS "Jelgavas cukurfabrikas" (JCF) par labu cukurbiešu audzētājiem p/s "Lielvircava" un z/s "Līgo" piedzina kopumā 12245,45 latu parādu.
Par labu "Lielvircavai" AT piedzina 8043,59 latus, bet "Līgo" labā tika piedzīti 4201,86 lati, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Cukurbiešu piegādātāju pārstāve - Zemgales reģionālās lauksaimniecības pārvalde, desmit piegādātāju labā prasīja piedzīt 32339,99 latu parādu. Parāda piedziņa panākta tikai par labu divām saimniecībām, bet pārēja daļā prasība noraidīta.

Spriedums stājas spēkā tā pasludināšanas brīdī. Par spēkā stājušos spriedumu 30 dienu laikā var iesniegt kasācijas sūdzību. Motivēts tiesas spriedums būs pieejams 10.aprīlī.

2002.gada martā un aprīlī SIA "Fito-AL", z/s "Druvas", p/s "Lielvircava", z/s "Ivulla", z/s "Rudeņi", z/s "Līgo", z/s "Silmači", SIA "Ziedi JP", z/s "Cīruļi", z/s "Līvi Z" noslēgušas cukurbiešu piegādes līgumus ar JCF par "A" ( Ls 18,80 par tonnu) un "B" (Ls 15 par tonnu) kvotas cukurbiešu piegādi.

Saskaņā ar noslēgtiem līgumiem cukurbiešu audzētāji piegādāja atbildētājam cukurbietes termiņā un pienācīgā kvalitātē, tās tika pieņemtas bez iebildumiem, izpildot līgumsaistības. Atbildētājs samaksu veica pilnā apmērā un termiņā. Tāpat cukurbiešu piegādātāji p/s "Lielvircava", SIA "Fito-AL" un z/s "Līgo" ar atbildētāju noslēdza vienošanos par grozījumiem 2002.gada cukurbiešu piegādes līgumos, kas paredzēja papildus cukurbiešu piegādi ("C" kvotas cukurbietes) ar pamatcenu 3,30 latiem par tonnu.

Cukurbiešu pieņemšanas kvītis par "C" kvotas bietēm apliecina, ka galīgais aprēķins neatbilst vienošanās noteiktai cenai un audzētāji nav saņēmuši pamatcenas samaksu par nodotajām virskvotas cukurbietēm. Nenoslēdzot papildus vienošanos, arī pārējie cukurbiešu piegādātāji pārdeva atbildētājam virskvotas cukurbietes, ko apliecina preču pavadzīmes. Samaksa par nodotajām bietēm tika saņemta daļēji.

2005.gada 3.februārī Lauku atbalsta dienesta Zemgales reģionālās lauksaimniecības pārvalde, kas saskaņā ar likumu pārstāv prasītājus, cēla prasību SIA "Fito-AL", z/s "Druvas", p/s "Lielvircava", z/s "Ivulla", z/s "Rudeņi", z/s "Līgo", z/s "Silmači", SIA "Ziedi JP", z/s "Cīruļi", z/s "Līvi Z" interesēs pret JCF par parāda piedziņu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Zemgales apgabaltiesa 2005.gada 19. – 27.aprīlī nosprieda izbeigt tiesvedību Zemgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes prasībā SIA "Fito-AL" un z/s "Druvas" labā 11970,49 latu apmērā, jo notikusi vienošanās ar JCF. Tiesa noraidīja Zemgales reģionālās lauksaimniecības pārvaldes prasību pret cukurfabrikas pārējo astoņu virskvotas cukurbiešu piegādātāju labā, par parāda 20369,50 latu piedziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!