Lai gan premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) solījis, ka jau gada otrā pusē inflācija Latvijā būs nokritusies līdz viencipara skaitlim, Ekonomikas ministrija (EM) prognozē, ka šogad vidējais cenu līmenis par 12-13% pārsniegs pagājušā gada rādītāju, liecina EM valdībā iesniegtais ziņojums.
Saskaņā ar EM prognozi galvenais inflācijas dzinulis būs piedāvājuma puses faktori - administratīvi regulējamo cenu palielinājums (elektrībai, dabas gāzei un siltumam); degvielas cenas (liela nenoteiktība pasaules tirgū); pārtikas produktu cenu pieaugums; akcīzes palielinājums tabakas izstrādājumiem un degvielai; inflācijas gaidas; strādājošo algu palielinājums.

Šogad tiek plānots, ka elektroenerģijas cenas martā var pieaugt par 37% un tas nozīmē, ka šī iemesla dēļ kopējais cenu līmenis var palielināties par 0,8%. Savukārt dabas gāzes cenu pieaugums par 20-50% (kā tiek plānots) palielinās cenu līmeni par 0,1-0,2%.

Atbilstoši siltuma piegādes tarifi gada laikā var pieaugt par 40-60%, t.i., palielinās kopējo cenu līmeni par 1,6-2,3%. Līdz ar to kopējais cenu līmenis palielināsies par 2,5-3,3%. Ņemot vērā arī pakārtotu ietekmi, šo trīs faktoru ietekme uz cenu līmeni šogad var būt 4,5-5%, kas jāvērtē kā liela ietekme, norāda EM.

EM arī norāda, ka iespējamais cenu kāpums transporta izdevumiem, kas saistīts galvenokārt ar sabiedriskā transporta pakalpojumu cenu kāpumu, kā arī degvielas sadārdzināšanās dēļ.

Šogad, ņemot vērā pārtikas cenu pieauguma tendences starptautiskos tirgos, cenas pārtikai turpinās palielināties un tās var pieaugt vismaz par 10-15%, kas kopējo cenu līmeni palielinās par 2,7- 4%. Sakarā ar akcīzes nodokļa kāpumu, palielināsies arī tabakas izstrādājumu un degvielas cenas.

Ņemot vērā tabakas patēriņa lielo īpatsvaru patēriņa cenu grozā, akcīzes pieaugums vismaz par 2% palielinās kopējo patēriņa cenu kāpumu. Ietekme akcīzes palielinājuma degvielai uz patēriņa cenu indeksu ir zemāka – par 0,2%, prognozē EM.

Jau vēstīts, ka kopējais patēriņa cenu pieaugums 2007.gada decembrī bijis par 14,1% lielāks nekā 2006.gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!