Latvijas eksportspējīgākie produkti pērn bija šprotes eļļā, sieri un medikamenti, otrdien paziņoja nacionālā automātiskās identifikācijas organizācija "GS1 Latvija".
Konkursā "Made in Latvia" lielo uzņēmumu grupā eksportspējīgāko produktu titulus un galvenās balvas saņēma SIA "Līcis - 93" šprotes eļļā "Rīgas Zelts" un AS "Grindex" produkts "Mildronāts".

Mazo uzņēmumu grupā par veiksmīgākajiem Latvijas eksporta produktiem atzīti AS "Jaunpils pienotava" sieri "Jaunpils zelta" un "Bauskas ar pazeminātu tauku saturu", kā arī SIA "LMP" permetrīna ziede.

Otrā vieta lielo uzņēmumu grupā piešķirta AS "Latvijas balzams" franču brendijam "Grand Cavalier", AS "Olainfarm" produktam "Noofen" un AS "Rerib" elektriskajam ripzāģim. Mazo uzņēmumu grupā 2. vietu ieguva SIA "Aloja starkelsen" ražotā kartupeļu ciete un SIA "Roboteks" elektroniskās iekārtas.

Trešo vietu lielo uzņēmumu grupā ieguva AS "Laima" konfektes "Asorti" un SIA "Rīgas laku un krāsu rūpnīca" alkīda emalja "Pentaprim". Mazo uzņēmumu grupā 3.vietu ieguva SIA "Saldus pārtikas kombināts" ražotās konfektes "Gotiņa", SIA "Baldones Veselības fonds - FG" zobu pasta "BVFdent" un SIA "Vincents Poliline" betonu plastifikātors "BMP".

Nominācijā "Jauns un eksportspējīgs" pretendēja produkti, kuru ražošana un eksports sākts 2007. gadā. Pieteicās 23 uzņēmumi ar 28 produktiem, bet labākos rezultātus sasniedza SIA "V.O.V.A.", AS "Rita" un AS "Latvijas balzams".

"GS1 Latvija" padomes balvu - divu gadu uzņēmuma numura abonementu - saņēma SIA "Scruples Mirf".

Kā ziņots, konkursa mērķis ir veicināt Latvijas preču eksportu, starptautiskās "GS1" sistēmas attīstību Latvijā, kā arī pozitīvu tēlu Latvijā un ārvalstīs.

Šajā gadā uzņēmumi, kuri piedalās konkursā "Made in Latvia", visvairāk eksportējuši uz Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Ukrainu un Kazahstānu. Kā eksotiskākās valstis, uz kurām tikusi eksportēta produkcija no Latvijas, tiek minētas Gambija, Laosa, Kamerūna un Senegāla.

Dalībnieku vērtēšanas kritērijs ir produkta pērnā gada eksporta apjoms latos. Pretendenti tiek dalīti pārtikas un nepārtikas produktu grupās, mazajos, vidējos un lielajos uzņēmumos. Nosakot uzvarētājus, netiek ņemts vērā kompānijas kopējais eksporta apjoms, bet gan vienas konkrētas preces eksporta rādītāji. Dalībnieku vērtēšana notiek datorizēti, nevērtējot iepakojuma dizainu, garšas īpašības vai citus kritērijus.

Pagājušajā gadā konkursā piedalījās 41 uzņēmums ar 148 produktiem. Tie visvairāk tika eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Vāciju, Ukrainu, Kazahstānu. Galvenās balvas saņēma SIA "Cido grupa" ražotā apelsīnu sula, AS "Rebir" elektriskais ripzāģis "RZ2-70-2" un elektriskais ķēdes zāģis, SIA "Jaunpils pienotava" sieri "Jaunpils zelta" un "Bauskas", kā arī SIA "Sakret" cementa java 40 kilogramu iepakojumā.

"GS1 Latvija" ir vienīgais oficiālais starptautiskās organizācijas "GS1" pārstāvis Latvijā, kā arī viena no 104 pasaules nacionālajām organizācijām. "GS1 Latvija" apvieno vairāk nekā 1230 Latvijas uzņēmumu, kas savā darbībā izmanto "GS1" sistēmas svītrkodus - patlaban "GS1 Latvija" produktu katalogā ir reģistrēti vairāk nekā 328 000 produktu svītrkodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!