Latvija no Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) varētu aizņemties līdz trim miljardiem eiro (apmēram 2,1 miljards latu), otrdien, atsaucoties uz finanšu ministru Ati Slakteri (TP), vēsta "Bloomberg".
Ministrs lēsis, ka Latvija varētu prasīt divus, 2,5 vai pat trīs miljardus eiro, lai stabilizētu Latvijas ekonomiku. "Patlaban vēl turpinās sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu un Eiropas Savienību," sacījis Slakteris, piebilstot, ka plašāka informācija būs zināma 1. decembrī, kad Finanšu ministrija valdībā prezentēs makroekonomikas stabilizācijas plānu. Nauda, kuru nevajadzēs izmantot uzreiz, varēs izlietot vēlāk, skaidrojis Slakteris.

Latvija ir tikai viena no vairākām valstīm, kas savas ekonomikas stabilizēšanai gatava ņemt aizņēmumu no SVF: Ungārija, Ukraina, Īslande, Serbija, Pakistāna un citas.Latvijas ekonomika šobrīd piedzīvo visstraujāko recesiju visā Eiropas Savienībā. Turklāt dažādas institūcijas un eksperti paredz, ka nākamajā gadā ekonomika saruks par aptuveni 4%.

Ziņas par to, ka Latvija varētu ņemt aizņēmumu no SVF pirmo reizi kļuva zināma ceturtdien. Valdība un Latvijas Banka allaž uzsvērušas, ka šis aizņēmums būs kā drošības spilvens Latvijas ekonomikai un lata stabilitāte no tā necietīs.

Līdzās strauji krītošajam IKP, Latvijā vēl joprojām ir augsta inflācija, savukārt bezdarba līmenis nākamajā gadā var sasniegt pat divciparu skaitli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!