Lai arī valdība ir apstiprinājusi Makroekonomikas stabilizācijas programmu un nākamā gada budžeta grozījumus, kuros ieņēmumu daļa samazināta turpat par miljardu latu, finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) paredz, ka Latvijā ekonomiskā lejupslīde ir tikai sākusies.

"Tādu tautsaimniecības palēninājumu un ieņēmumu samazinājumu, kāds Latvijā ir pašlaik, mūsu atjaunotā valsts vēl nav piedzīvojusi. Jaunākās prognozes diemžēl liecina, ka Latvija vēl ir tikai ekonomiskās lejupslīdes sākumā," ministra teikto atreferē Finanšu ministrija. Slakteris gan neizpauž, kā ekonomikas lejupslīde varētu izpausties turpmāk. Taču ministrs akcentējis, ka valdība jau ir spērusi vairākus soļus Latvijas ekonomikas stabilitātes nodrošināšanā - noteikts nemainīgs lata piesaistes kurss eiro, nodokļu novirzīšana no ražošanas uz patēriņu un citi darbi.

Ministrs, kurš pēdējās nedēļās vairākkārt paudis pretrunīgus paziņojumus, gan prognozē, ka arī turpmāk valdībai būs jārīkojas skarbi.

Vēl gan joprojām nav zināma summa, kādu Latvija aizņemsies no Starptautiskā Valūtas fonda. Iespējams, ka tie varētu būt 1,5 miljardi latu, kas ir desmitā daļa no apjoma, ko Latvija pati savulaik iemaksāja fondā. Tiesa, Latvija vienlaikus risina sarunas arī ar Eiropas Komisiju un Zviedrijas valdību par aizņēmuma ņemšanu.

Jau vēstīts, ka otrdien vakarā valdība apstiprināja Makroekonomikas stabilizācijas programmu, kas bija priekšnoteikums aizņēmuma iegūšanai. Paredzēts, ka valsts ieņēmumi nākamajā gadā būs 4,4 miljardi latu, savukārt izdevumi - 5,1. Budžeta deficīts tādējādi būs 4,9%. Turklāt plānots, ka arī nākamajos gados Latvija pieņems deficīta budžetu - 2010. gadā ar 4,8%, savukārt 2011. gadā - ar 2,8%.

Salīdzinot ar 14. novembrī Saeimā apstiprināto valsts budžeta projektu, valsts ieņēmumi ir samazināti par 912 miljoniem latu, toties izdevumi par 420 miljoniem latu.

Valdības apstiprinātajā plānā ir paredzēts veikt kardinālas reformas nodokļu politikā, kā arī samazināt vai pilnībā atņemt finansējumu līdz šim neaizskaramām un jutīgām nozarēm: "Gaismas pils" projektam, iespējams, arī aizsardzības nozarei u.t.t.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!