Šodien stājas spēkā jaunie VAS "Latvenergo" elektroenerģijas tarifi, kas pieaugs vidēji par 12,7%, salīdzinot ar pagājušo gadu.
Līdz ar tarifu izmaiņām iedzīvotājiem par elektrību būs jāmaksā par 15% vairāk, jo tarifs palielinās no 3,9 līdz 4,5 santīmiem par kilovatstundu (kWH). Lielajiem uzņēmumiem, kuriem pievienota 110 kilovoltu līnija, tarifs samazināsies par 22%, bet 0,4 kilovoltu līniju abonentiem tarifi pieaugs par 34%. Atsevišķiem uzņēmumiem tarifs samazināsies par 3%.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) lēš, ka iedzīvotājiem ar zemu elektrības patēriņu - ja tas mēnesī būs aptuveni 50 kWh - mēneša rēķins pieaugs par 30 santīmiem. Vidēja elektrības patēriņa gadījumā - ja iztērēts būs aptuveni 120 kWh mēnesī - rēķins varētu pieaugt par 72 santīmiem. Ja ir lielāks elektrības patēriņš piemēram, ja elektrību izmanto ūdens sildīšanai un mēnesī patērē 300 kWh, rēķini iedzīvotājiem varētu pieaugt aptuveni par 1,80 latiem. Pēc regulatora datiem, aptuveni 75% iedzīvotāju mēnesī patērē ne vairāk kā 120 kWh elektrības.

"Latvenergo" filiāles "Daugavas hidroelektrostacijas" saražotās elektroenerģijas tarifs turpmāk būs 0,00753 lati par kilovatstundu (Ls/kWh), neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), elektroenerģijas pārvades tīklu pakalpojumu vidējais bāzes tarifs būs 0,00422 Ls/kWh, sadales tīklu vidējais bāzes tarifs - 0,01431 Ls/kWh, realizācijas pakalpojumu vidējais tarifs - 0,00137 Ls/kWh, elektroenerģijas realizācijas bāzes tarifs iedzīvotājiem - 0,038136 Ls/kWh.

SPRK vadība norāda, ka lēmumi par tarifu palielinājumu pieņemti pēc rūpīgas iesniegto un papildus pieprasīto materiālu analīzes, sanāksmē izskanējušo viedokļu un ekspertu atzinumu izvērtēšanas, iepazīšanās ar energoapgādes sistēmas drošību Latvijā, kā arī, ņemot vērā Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas, Labklājības ministrijas, Zemkopības ministrijas atzinumus un zvērinātu revidentu SIA "PricewaterhouseCoopers" veikto "Latvenergo" administratīvo izmaksu novērtējumu.

Regulators uzsver, ka līdz ar jauno tarifu apstiprināšanu tiks atrisinātas vairākas aktuālas nozares problēmas. Lai uzturētu elektroenerģijas apgādes drošību un nepārtrauktību, nepieciešams palielināt tīklu atjaunošanā ieguldītās investīcijas, taču līdzšinējie tarifi nesedza uzņēmuma investīciju vajadzības, radot nepieciešamību aizņemties.

Vienlaikus jaunie tarifi būtiski samazina šķērssubsīdijas, nepieļaujot situāciju, kad atsevišķi patērētāji nenosedz savas izmaksas. Tādēļ lietotāji, kuri izmanto pieslēgumu augstāka sprieguma tīkliem, maksās mazāk nekā šobrīd, bet lietotāji, kuri izmanto pieslēgumu zema sprieguma tīkliem, - maksās vairāk, uzsver regulators.

Nosakot atsevišķus tarifus enerģijas ražošanai, tīkla pakalpojumiem un realizācijai, elektroenerģijas sektors tiek sagatavots konkurencei. Līdz šim kvalificētie patērētāji neizmantoja savas tiesības izvēlēties piegādātāju, jo tīklu tarifi kavēja samērīgu cenu noteikšanu alternatīvajiem piegādātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!