Rīgas Fondu biržas (RFB) akciju tirgus apgrozījums šonedēļ bijis 2,7 miljoni latu, kas ir gandrīz sešas reizes vairāk nekā iepriekšējā nedēļā, liecina "Latvijas Unibankas" sagatavotais šīs nedēļas finanšu tirgus apskats.
Lielāko daļu apgrozījuma veidoja darījumi ar "Valmieras stikla šķiedras" (VSŠ) akcijām - 1,2 miljonus latu un "SAF Tehniku" (SAF) - 800 000 latu.

Lielā mērā pateicoties "Latvijas gāzes" (LG) akciju cenas kāpumam, RFB kapitalizācijas indeksa RIGSE vērtība nedēļas laikā pieauga par 2,2%, nedēļas nogalē sasniedzot 392,05 punktus.

Oficiālajā sarakstā, pateicoties vienam nelielam darījumam, "Latvijas gāzes" (LG) akciju cena nedēļas bigās sasniedza 6,50 latus, nedēļas laikā pieaugot par 4,8%. "Latvijas kuģniecības" (LK) akciju cena pazeminājās par 2,2% līdz 0,45 latiem, bet SAF akciju cena palika nemainīga - 15,45 lati. "Ventspils naftas" akcijas cena nedēļas laikā paaugstinājās par 0,7% līdz 1,52 latiem.

Otrajā sarakstā piecu uzņēmumu akciju cenas pieauga, bet divu - pazeminājās. Viena uzņēmuma akcijas cena palika nemainīga.

Vislielāko kāpumu pagājušās nedēļas laikā piedzīvoja "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" (DPĶR) akciju cena, kas pieauga par 18,6% - līdz 0,51 latam. Savukārt vislielāko kritumu pārskata perioda laikā piedzīvoja "Olainfarm" akcijas, kuru cena biržā pazeminājās par 2,6% - līdz 0,74 latiem par akciju.

Aģentūras LETA biznesa informācijas portāla "nozare.lv" redaktors Mārtiņš Apinis sacīja, ka tirdzniecības aktivitātes pieaugums biržā šonedēļ lielā mērā varētu būt saistāms ne tikai ar notikumiem ap SAF un VSŠ, bet arī ar pēkšņo cenu korekciju DPĶR, "Rīgas transporta flotes" (RTF) un LK akcijām.

Samazinoties lielo investoru aktivitātēm, kas akcijas uzpirka iepriekš, daudzi tirgus dalībnieki steidza fiksēt pagājušā mēneša beigās notikušā cenu kāpuma laikā gūto peļņu. Patlaban DPĶR un LK akcijas atrodas cenu konsolidācijas līmenī, un nav izslēgts, ka nākamo nedēļu laikā to cena varētu atsākt kāpumu, vērtē speciālists.

Pēc cenas krituma no 0,40 līdz 0,35 latiem RTF akciju cena šodien tirdzniecības sesijā atkal atgriezās - palielinājās līdz iepriekšējam līmenim. Pieļaujams, ka cena 0,40 latu robežu varētu arī pārsniegt, bet tas būs atkarīgs no tā, vai lielie investori, kas RTF akcijas agresīvi uzpirka iepriekš, turpinās to darīt arī nākamajās tirdzniecības sesijās vai arī uzsāks peļņas fiksāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!