Foto: Publicitātes attēli
Katru gadu 26. septembrī Eiropas Padomes dalībvalstis atzīmē Eiropas Valodu dienu, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. Tie ir arī latviešu valodas – ne tikai kā dzimtās valodas un tautas gara vērtības, bet arī kā Eiropas Savienības oficiālās valodas – svētki. Šī ikgadējā pasākuma mērķis ir parādīt valodu dažādību un daudzveidību, veicināt valodu apguvi, kā arī iedrošināt cilvēkus mācīties valodas visa mūža garumā.

Latviešu valodas aģentūra kopā ar sadarbības partneriem jau septīto gadu Latvijā piedāvā "Eiropas Valodu dienas" pasākumus, kuri notiks divu nedēļu garumā.

Neliels ieskats iepriekšējo gadu Eiropas Valodu dienas norisē:

Šogad no 19. līdz 22. septembrim aicinām apmeklēt
bilingvālos dzejas lasījumus
Latgalē, Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē, kur tulkotāji, studenti un aktieri lasīs dzeju dažādās valodās: grieķu-latviešu, itāļu-latviešu, čehu-latviešu, ungāru-latviešu, spāņu-latviešu un franču-latviešu. Par muzikālo noskaņu šajos pasākumos rūpēsies saksofonists Guntis Brancis. Gaidīsim Jūs:
  • 19. septembrī plkst. 13.00 Makašānu Amatu vidusskolā,
  • 20. septembrī plkst. 18.00 Mežotnes pilī,
  • 21. septembrī plkst. 14.00 Kuldīgas Galvenajā bibliotēkā,
  • 22.septembrī plkst. 18.00 Valmieras bibliotēkā.

Piektdien, 23. septembrī, plkst. 13.00 Eiropas mājā, Rīgā, Aspazijas bulvārī 28 notiks valodu darbnīcas, kur interesentiem būs iespēja atraktīvā un radošā veidā iepazīties ar islandiešu, franču, grieķu, itāļu, latviešu, spāņu, angļu un arī zīmju valodu. Nodarbības plānotas 15 minūšu garumā. Katrā valodu darbnīcā varēs dzirdēt šīs valodas skanējumu, uzzināt ko būtisku, iemācīties pateikt kādas nozīmīgas frāzes un saprast, ka varbūt tieši šī valoda ir tā, kuru vēlos apgūt padziļināti. Pasākums notiek ES mājas Atvērto durvju dienā sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā, Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorātu, spāņu kultūras centru „Seneca" un Francijas Institūtu.

23. septembrī plkst. 18.00 Ziemeļvalstu valodu centrs „Nordisk" aicina ciemos uz Norvēģu valodas klubiņu, kurā tiks atvērta jaunā norvēģu gramatikas grāmata. Ar priekšlasījumiem uzstāsies pasniedzēji no Norvēģijas Gunnsteins Hūsa un Peuls Haukebē.

Tieši Eiropas Valodu dienā, 26. septembrī, aicinām uz konferenci "Latviešu valoda pasaulē", kurā uzzināsim par latviešu valodas apguves iespējām pasaulē, problēmām un vēlamajiem risinājumiem. Piedalīsies Latviešu valodas lektorātu vadītāji: Pāvels Štolls (Čehija), Ilze Zagorska (Igaunija), Egle Žilinskaite (Lietuva), Pasaules Brīvo latviešu apvienības Izglītības padomes priekšsēdes vietniece Daina Grosa, speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe, Latviešu valodas aģentūras izglītības projektu vadītāja sadarbībā ar ārvalstīm Iveta Grīnberga un Fulbraita stipendiāts Džordans Kuks.

Konferences laikā tiks pasniegta arī Eiropas Atzinības zīme valodu apguvē, kuru Valsts izglītības attīstības aģentūra piešķir par jaunām un oriģinālām svešvalodu apguves metodēm.

26. septembrī plkst. 16.00 LNB Bērnu bibliotēkā aicinām uz pasākumu sākumskolas bērniem „Pasaule t@vā bibliotēkā" ar kopējām dziesmām, mēles mežģiem un radošām darbnīcām. Pasākums notiek sadarbībā ar UNESCO LNK.

Otrdien, 27. septembrī, plkst. 13.00 Ventspils Augstskolā notiks diskusija „Citvalodu aizguvumi latviešu valodā". Tajā varēsiet uzzināt, cik vāciska vai angliska ir latviešu valoda. Pieredzē dalīsies Eiropas Komisijas tulkotāja Ieva Zauberga un Ventspils augstskolas profesori Dzintra Lele-Rozentāle, Jānis Sīlis un Juris Baldunčiks. 

27. septembrī plkst. 17.00 Rīgā t/c „Galerija Centrs", 1. stāvā (ieeja no Rīdzenes ielas) notiks spēle „Pielaiko valodas". Tajā valodu skola „Skrivanek Baltic" piedāvās iespēju pārbaudīt savas svešvalodu zināšanas, jautrā un aktīvā veidā uzzināt ko jaunu un iegūt balvas!

Trešdien, 28. septembrī, aicinām uz nacionālo filmu dienu.

Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28 plkst. 10.00 sāksies jaunāko latviešu valodas un literatūras mācību filmu skate, plānota arī tikšanās ar to režisoriem, scenāristiem un filmu dalībniekiem.

Plkst. 14.00 kinoteātrī „K-Suns" Dānijas Kultūras institūts piedāvā noskatīties dāņu jauniešu drāmu „Neprātīgā mīla", plkst. 16.00 Ziemeļvalstu valodu centrā „Nordisk" tiks demonstrēta norvēģu mākslas filma "Vinterland", plkst. 17.00 Francijas Institūtā franču mākslas filma „Kas mani mīl, man seko".

28. septembrī plkst. 18.00 O. Vācieša muzejā valodas vakaru ciklā „Un es tieši gāju vārdu meklēt" paredzēta tikšanās ar tulkotāju Leonu Briedi.

Tā kā šis ir lībiešu valodas un kultūras gads, sadarbībā ar lībiešu draugu biedrību „Līvõ Kultūr sidām" un „Skrivanek Baltic" aicinām uz Lībiešu kultūras vakaru 29. septembrī plkst.18.00 ES mājā, Rīgā Aspazijas bulvārī 28. Lībiešu kultūras vakarā būs iespēja uzzināt interesantus faktus par lībiešiem, klausīties lībiešu mūziku, piedalīties lībiešu valodas un rokdarbu meistarklasēs, kā arī nobaudīt lībiešu tradicionālos ēdienus.

Piektdien, 30. septembrī plkst. 17.00 Francijas Institūts aicina skolēnus vecumā no 7 līdz 16 gadiem piedalīties Franču valodas klubiņā, kur pasākumu ar dziesmām, spēlēm un rotaļām vadīs Noēmija Labrusa un Fransuā Rišārs.

Līdz 21. septembrim iespējams piedalīties krustvārdu mīklas konkursā „Valodas pētnieks", kuru atradīsiet mājaslapā www.valoda.lv un „Latvijas Avīzē".

Tāpat kā trīs iepriekšējos gadus, arī šogad tiek izsludināts radošo darbu konkurss skolu jaunatnei "Starp tevi un mani ir valoda", kas notiks no šī gada 26. septembra līdz 18.novembrim. Ar konkursu nolikumu no 26. septembra varēsiet iepazīties Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv.

Vēlama iepriekšēja pieteikšanās uz valodu darbnīcām, Lībiešu valodas klubiņu, Franču valodas klubiņu un Norvēģu valodas klubiņu.

Detalizētāku informāciju par "Eiropas Valodu dienas 2011" pasākumiem meklējiet Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv vai pa tālruni 67201684.

Atgādinām, ka visi pasākumi ir bez maksas. Uz tikšanos Eiropas Valodu dienās 2011! 

"Eiropas Valodu dienas 2011" sadarbības partneri:

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts, „Skrivanek Baltic", Francijas Institūts, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Ziemeļvalstu valodu centrs „Nordisk", Līvu kultūras biedrība, Dānijas Kultūras institūts, UNESCO LNK, Galerija „Centrs", draugiem.lv, delfi.lv, Ungārijas Republikas vēstniecība, Britu padome, IZM, Spāņu kultūras centrs „Seneka", „Satori", Mežotnes pils, Ventspils Augstskola. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!