Foto: LETA
Vairāk nekā puse sūdzību par maksātnespējas procesa administratoru darbu nav pamatotas, pirmdien žurnālistiem norādīja Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers.

Komentējot Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL) veikto pētījumu par maksātnespējas procesiem valstī, asociācijā norādīja, ka secinājums par daudzajām sūdzībām attiecībā uz administratoru darbu nevar būt ļaunprātīga maksātnespējas procesa pazīme, jo jāņem vērā tas, ka liela daļa sūdzību jeb vairāk nekā 50% nemaz nav pamatotas.

Viņaprāt, šā brīža problēmas maksātnespējas procesos ir 2010. - 2011. gada tiesiskā regulējuma grozījumu sekas.

Cers skaidroja, ka pēdējo gadu laikā Maksātnespējas likums nomainījās trīs reizes un lielākā daļa problēmu maksātnespējas procesos radās pēc 2010. gada Maksātnespējas likuma jaunās redakcijas.

Asociācijas vadītājs uzsvēra, ka likums nav labs, turklāt patlaban tas netiek uzlabots, bet, iespējams, pat pasliktināts.

Pēc viņa domām, problēmas ir ne tikai likuma piemērošanā, bet tā patiešām ir pati likuma vaina.

Cers atzīmēja, ka valsts uzstādījums 2010. gadā bija padarīt maksātnespējas procesu pēc iespējas ātrāku, lai arī maksātnespējīgie uzņēmumi tiktu ātrāk likvidēti. Pēc asociācijas domām, sliktais aspekts bija arī tas, ka jaunajā likumā tika dekriminalizēta maksātnespējas procesa pieteikuma savlaicīga neiesniegšana - patlaban par to paredzēta civiltiesiska un administratīva atbildība.

Viņš kā satraucošu tendenci komentēja to, ka pēc 2010. gada strauji samazinājās juridisko personu iesniegtie maksātnespējas procesa pieteikumi, kas nozīmē novēlotu procesu ierosināšanu.

Asociācija uzskata, ka ir jāatsakās no rindas principa maksātnespējas procesa administratoru izvēlē, ieviešot "brīvo tirgu". Tas nozīmētu, ka kreditoram būtu jāvienojas par administratora kandidātu, ko apstiprina tiesa. Tomēr paralēli varētu pastāvēt rinda gadījumiem, kad kreditori nevar vienoties. Pēc asociācijas domām, tādā veidā celsies administratoru darba kvalitāte un viņiem būtu iespēja specializēties.

Jau vēstīts, ka ĀIPL un auditorkompānijas "Deloitte" pētījumā ir secināts, ka ļaunprātīga maksātnespējas procesa rezultātā Latvijas ekonomika zaudējusi 665 miljonus eiro, taču nākamajos desmit gados zaudējumi var sasniegt 852 miljonus eiro.

Zaudējumus galvenokārt rada kvalitatīvas maksātnespējas procesa uzraudzības un kontroles sistēmas trūkums.

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija ir dibināta 2003. gadā. Asociācijas mērķis ir administratoru profesionālo interešu pārstāvība, aizstāvība, profesionālās atbilstības izvērtēšana un kvalifikācijas celšana. Kopš 2009. gada tā veic administratoru apmācību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!