Foto: Publicitātes attēli

Februāra sākumā Latvijas plašsaziņu līdzekļus pāršalca ziņas par ātrajiem kredītiem – cik grūti tos atdot un cik ļoti tos vajag ierobežot, jo sekas, tos neatdodot laikā, ir drausmīgas. Aizdot kredītus tikai cilvēkiem, kas spējīgi kredītus atdot, bez šaubām, ir pašu aizdevēju atbildība, tomēr pagale nedeg viena, tāpēc ir vērts vēlreiz noskaidrot, kas tas īsti ir – atbildīga aizņemšanās.

Kredītdevēji un pārējā pasaule

Gan jau minētajos medijos, gan iedzīvotāju vidū nereti sastopamies ar sašutumu, ka kredītdevēji aizdod negodīgi. Piemēram, SMSCredit izsniedz kredītu no 19 (agrāk no 18) gadu vecuma, turklāt nepārbaudot ienākumus. Tas gan nav nekāds jaunums. Tomēr fakts, ka viņi vienīgie piedāvā šādu iespēju, par kaut ko liecina. Varam secināt, ka: 1) pārējiem kredītdevējiem šāds noteikumu uzstādījums ir neizdevīgs; 2) tas ir labs veids, kā pievilināt kredītņēmējus, kuri pēcāk aizņemas atkal. Tas, ka SMSCredit ar šādu piedāvājumu varētu zaudēt naudu, ir izslēgts, jo tad tāda piedāvājuma nebūtu. Par labu 2. variantam liecina, piemēram, arī tas, ka SMSCredit ar Vivus aizņem 55% 20 miljonus latu vērtā tirgus.

Tā kā gan iedzīvotāji, gan institūcijas ir sarosījušies, it sevišķi pēc tam, kad atklājās, cik ļoti ienesīgs izrādās dažiem ir bijis ātro kredītu bizness, tuvākajā laikā varam gaidīt vienu vai divus likumiskus ierobežojumus ātro kredītu izsniegšanai. To, ka izskatīs kredītņēmēju iespējas kredītu atdot arī aizdevumiem zem 100 latiem, mēs, visticamāk, sagaidīsim ļoti drīz, bet kredītu likmju griestu nozīmēšana vēl ir zem jautājuma zīmes.

Kā aizņemties atbildīgi

Tomēr tagad par aizņemšanos: lai samazinātu problēmu iespējamību, iesakām izplānot savus mēneša ienākumus. Ir pieļaujams, ka jums vajag kādu brīdi "savilkt jostas" pēc tam, kad esat aizņēmies ātro kredītu, bet, lai samazinātu izdevumus, iesakām aizņemties, izmantojot 1. aizdevumu bez maksas. Atdodamajai summai nevajag pārsniegt 25-30% no jūsu ikmēneša ienākumiem. Tātad, ja jūsu ienākumi pēc nodokļiem ir, piemēram 300 lati, tad vairāk par aptuveni 100 latiem aizņemties nevajag.

Otrkārt, saprotiet, cik naudas jums vajag un vai vispār vajag. Ja līdzekļus vajag, piemēram, pārtikai, varbūt tomēr ir vērts tās pāris dienas līdz algai aiziet paēst pie draugiem vai palūgt radiniekiem no laukiem "palīdzības paku". Protams, citos gadījumos par alternatīvām nav pat ko domāt. Kad vajag naudu, lai aizietu pie zobārsta, apmaksātu slimnīcu vai salabotu mašīnu, protams, var nākties aizņemties, līdz galam neizdomājot scenāriju, kā aizņēmumu atmaksāt. Taču arī šajā gadījumā centieties pieturēties pie summas, kas sastāda 25-30% no jūsu ienākumiem, bet, ja tas nav iespējams, tad nekautrējaties no kāda aizņemties - no vecākiem, draugiem vai radiem, - jo savādāk ātrais kredīts var kļūt par ļoti dārgu pasākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!