Foto: Publicitātes foto

"Lēksim bedrē, lēksim bedrē, redzēs, kas mūs ārā vilks!" Šāda tēma ir vienai no I. Ziedoņa epifānijām, un to zināmā mērā var attiecināt arī uz ātro kredītu internetā. Pārspīlēti ātro kredītu dēvēt par bedri - tāpat kā tas ir ar Paulu Koelju grāmatām, pastāv cilvēki, kam ātrie kredīti palīdz, taču liela sabiedrības daļa izvairās no ātrā kredīta lietošanas un to nosoda. Šeit nedaudz pievērsīsimies tam, kādās sociālajās grupās visbiežāk sastapt ātrā kredīta lietotājus.

Vidusmēra kredītņēmējs
Lai veiktu kādus tālejošākus secinājumus, nepieciešams saprast, kādai sociālajai grupai pieder vairums ātro kredītu lietotāju.

Daudzi internetā veikti pētījumi vēsta, ka vidusmēra kredītņēmējs ir 30-40 gadus veca būtne (t.i., abi dzimumi tiek pārstāvēti līdzīgā mērā) ar ienākumiem līdz 200 latiem mēnesī. Vidējā neto darba alga Latvijā ir aptuveni 360 lati, kas liecina, ka vidusmēra kredītņēmējs ir pusmūža cilvēks ar maziem ikmēneša ienākumiem. Tātad taisnība ir ātrā kredīta kritiķiem, kas apgalvo, ka tas ir "kredīts nabagiem".

Jaunieši
Šajā grupā varētu sagaidīt lielāko ātro kredītu izplatību. Interesanti, ka ātrais kredīts internetā ir samērā maz izplatīts jauniešu vidū - tikai 15% no ātro kredītu lietotājiem ir 18-24 gadus veci, kas gan ir tāda interesanta vecuma grupa, ja ņemam vērā, ka ietver tikai 6 gadus, nevis 9 kā nākamā, kas pārstāvēta - 31-40 gadi. Taču tieši šajā vecumā subjektīvi varam gaidīt lielāko ātro kredītu izplatību. Lai gan tikai 15% jauniešu izmantojot ātros kredītus, šim īpatsvaram būtu tendence pieaugt, jo - pamatojumam gan nav nekādu datu - zināms, ka jaunieši daudz vairāk ietekmējas cits no cita, pēc principa - ja jau viņš, tad es arī varu.

Izglītība
Interesanti, ka kredītņēmēju vidū ātro kredītu pārsvarā ņem sievietes ar augstāko, bet vīrieši ar vidējo izglītību. Kaut arī varētu domāt, ka ātro kredītu ņemtu tikai sliktāk izglītoti cilvēki, tas tomēr nav taisnība. Savā ziņā šādu "nesaderību" var radīt arī savāds, Latvijai raksturīgs fenomens - cilvēks ar augstāko izglītību nevar atrast darbu savā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!