Foto: Shutterstock
Pirms iegādājamies jaunu vai mazlietotu auto, viens no būtiskākajiem jautājumiem, ko apsveram, ir dzinēja veids ar kuru būs aprīkota mašīna. Ja potenciālā auto marku, modeli un virsbūves tipu nosaka jūsu darba vai ģimenes vajadzības, bet virsbūves krāsa un aprīkojuma līmenis bieži vien ir tikai un vienīgi jūsu personīgās gaumes un iegribu jautājums, tad dzinēja tipa izvēle visdrīzāk ir jābalsta uz aprēķiniem, kurus ietekmē auto nobraukums, degvielas cenu prognozes, servisa izmaksas un atlikusī mašīnas vērtība. Šajā situācijā vietā ir mūžīgais jautājums – dīzeļa vai benzīna dzinējs? Kuru izvēlēties?

Viens no biežākajiem mītiem, izvēloties starp automašīnas benzīna un dīzeļa dzinējiem, ir tas, ka dīzelis nodrošina labāku degvielas ekonomiju, bet benzīna dzinēji nodrošina daudz dinamiskāku braukšanu. Tie laiki, kad šī būtu izrādījusies patiesība, ir pagājuši. Mūsdienu dīzeļdzinēji ar kādiem aprīko lielāko daļu premium klases auto, nodrošina ļoti pieklājīgus jaudas parametrus, tajā pat laikā saglabājot ļoti pieņemamus degvielas ekonomijas rādītājus. Piemēram, AUDI A6 ar 3,0l BIT TID dzinēju nodrošina 326 zirgspēku jaudu, tajā pat laikā patērējot tikai 6,4l/100km dīzeļdegvielas kombinētajā ciklā. Vai, piemēram, BMW 550D var lepoties pat ar 381 zirgspēku jaudu un 6,3l/100km dīzeļdegvielas patēriņu.

Savukārt modernie benzīna turbo dzinēji var dižoties gan ar pilnīgi pieņemamu dzinēja jaudu un dinamiku uz ceļa, gan īpašnieka makam draudzīgu benzīna patēriņu. Tas pats iepriekš pieminētais AUDI A6 ar 2,0TFSI dzinēju sniedz braucēja rīcībā ļoti pārliecinošus 252 zirgspēkus pie vidējā degvielas patēriņa 6,9l/100km.

Lai arī šajos piemēros dīzeļdzinēji nodrošina gan lielāku jaudu, gan lielāku degvielas ekonomiju, tomēr cena pie auto iegādes viennozīmīgi labāka būs automašīnai ar benzīna dzinēju. Kaut arī AUDI ar benzīna dzinēju patērē 0,6l/100km vairāk, cenas atšķirība pērkot jaunu konkrēto auto ar dīzeļa dzinēju ir par 21 890,00 EUR lielāka. Kā jūs domājat, cik kilometri ir jānobrauc, lai šo cenas starpību izlīdzinātu? Pariezi - 3 219 117 km, bet tas, visdrīzāk, nekad nebūs iespējams.

Papildus jāņem vērā, ka auto, kas aprīkots ar dīzeļa dzinēju, būs arī lielākas servisa un uzturēšanas izmaksas.

Tāpat lielākā izmaksa būs auto vērtības kritums laikā, kurā jūs lietosiet pilnīgi jaunu pirktu automašīnu. To parasti neprofesionālim ir pat grūti uzminēt.

Visi augstāk minētie faktori auto izvēli ar katru dienu padara arvien grūtāku, jo dīzeļi paliek ar katru dienu arvien jaudīgāki, bet benzīna dzinēji, kompaktāki, vieglāki un ekonomiskāki.

Taču, ja tik un tā nespējat izlemt, kādu auto pirkt - ar dīzeļa vai benzīna dzinēju, jums atliek doties uz Skanstes ielu 33, Rīgā, kur BALTIE.LV speciālisti jums palīdzes atrast vispiemērotāko mašīnu ar jūsu vajadzībām atbilstošāko dzinēju. Tāpat BALTIE.LV jums ne tikai sameklēs tieši tādu auto kā vēlieties, bet arī:

  • Piegādās auto ar tikai 20% pirmo iemaksu;
  • Sniegs iespēju pasūtīt auto līzingā;
  • Pieņems esošo mazlietoto auto kā pirmo iemaksu;
  • Pārbaudīs jauno auto ražotāja sertificētā, neatkarīgā servisā;
  • Garantēs nobraukuma 100% patiesumu;
  • Piegādās auto uz Latviju;
  • Nokārtos visas formalitātes, kas saistītas ar auto reģistrāciju CSDD;
  • Noformēs apdrošināšanu;
  • Papildus sniegs BALTIE.LV garantiju, lai jūs būtu 100% pārliecināti, ka ar auto viss ir pilnīgā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!