Foto: Publicitātes foto
25.-26. jūnijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē norisinājās XVI Starptautiskais bērnu deju festivāls "Arabeska", kas tradicionāli pulcēja vairākus simtus dalībnieku no visām pasaules malām, tajā skaitā no Latvijas, Krievijas, Kazahstānas, Brazīlijas, Ēģiptes un daudzām citām valstīm.

Šogad jūrmalnieku iemīļotais festivāls bija veltīts Dzintaru koncertzāles 80 gadu jubilejai un norisinājās nesen restaurētajā koncertzāles Mazajā zālē, kas ar grūtībām spēja uzņemt visus festivāla dalībniekus un skatītājus. Jo, ja bērniem šis festivāls ir izaicinājums parādīt sevi un gūt jaunus draugus, tad jūrmalniekiem tā ir unikāla iespēja vērot labākos deju priekšnesumus visdažādāko kolektīvu izpildījumā.

Jau 16. gadus pēc kārtas Jūrmala pulcē talantīgākos un labākos dažādu žanru dejotājus, nereti iededzot arī jaunas zvaigznes, jo šis ir vienīgais bērnu deju konkurss Latvijā, kuru vērtē pasaules līmeņa horeogrāfijas profesionāļi. Nav brīnums, ka tieši ar dalību festivālā "Arabeska" savu karjeru aizsāka tolaik Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēknes, bet tagad Latvijas operas un baleta teātra solistes Alisa Prudāne, Annija Kopštāne un Jolanta Lubēja.

Šogad skatītājus ar savu uzstāšanos priecēja arī festivāla goda viešņa, ilggadējā festivāla žūrijas komisijas locekle, Latvijas operas un baleta teātra vadošā soliste un Triju Zvaigžņu ordeņa virsniece Margarita Demjanoka, kura pārī ar Artūru Sokolovu izpildīja kāzu adagio no P.Čaikovska baleta "Apburtā princese". Savus labākos deju uzvedumus demonstrēja arī slavenā Sanktpēterburgas horeogrāfe Olga Vinogradova.

Ik gadu jūrmalniekiem un pilsētas viesiem ir iespēja novērtēt labāko deju kolektīvu, starp kuriem ir arī pasaules un Eiropas deju čempionātu un sacensību laureāti, uzstāšanos. Konkursa dalībnieki tradicionāli pārstāv visdažādākos dejas žanrus – klasisko baletu, estrādes dejas, hip-hopu, tautas dejas un daudzus citus.

Īpašu uzmanību festivāla organizatori šogad bija veltījuši solistiem. Par vienu no spilgtākajām šī gada festivāla zvaigznēm kļuva Aļesja Lazareva – festivāla "Arabeska 2015" uzvarētāja, vairāk nekā 20 Krievijas un starptautisko konkursu laureāte, Janas Rudkovskas akadēmijas speciālās balvas un Samāras apgabala gubernatora prēmijas apdāvinātiem bērniem un pusaudžiem nominācijā "Kultūra un māksla" ieguvēja, kā arī Ilzes Liepas festivāla "Burvju kurpīte" uzvarētāja.

Festivāla ģeogrāfijai nav robežu – gadu gaitā uz Dzintaru koncertzāles skatuves ir kāpuši bērnu un jauniešu deju kolektīvi no Kanādas, Vācijas, Itālijas, Brazīlijas, Izraēlas, Turcijas, Francijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Kazahstānas, Polijas, Uzbekistānas, Malaizijas, Nepālas, Šrilankas, Krievijas un, protams, Baltijas valstīm. Ne velti festivāla devīze ir "Deja apvieno!", jo konkursa laikā bērni no dažādām valstīm ne tikai kopā dejo, bet arī piedalās dažādās meistarklasēs, dodas ekskursijās un apmeklē ūdens atrakciju parku.

Starptautisko festivālu "Arabeska" jau 16. gadu pēc kārtas rīko deju aģentūra "Arabeska" sadarbībā ar Jūrmalas domi. Festivāla organizatore Jūlija Tihomirova kā žūrijas locekle regulāri piedalās prestižos konkursos Spānijā, Vācijā un Krievijā, kā arī ar Rīgas domes atbalstu jau piecus gadus pēc kārtas rīko Starptautisko deju olimpiādi Rīgā.

Sīkāka informācija: www.dancefestival.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!