Foto: Shutterstock
Šobrīd kreditētāju tirgū pakalpojumus sniedz virkne kompāniju. Kā iemācīties atpazīt, kāds piedāvājums ir izdevīgs un kas ir reklāmas triks?

Veiksme vai neveiksme, kad apstiprina kredīta pieteikumu?

Godprātīgs aizdevējs noteikti nepiešķirs kredītu aizņēmējam bez ienākumiem vai ar ienākumiem, kas nav pietiekami kredīta maksājumu izpildei, noraidīs kredīta pieteikumu arī tad, kad aizņēmējam jau ir pārāk daudz kredītsaistību vai pat ir izveidojies parāds par kredītu attiecībā pret citu aizdevēju.

Visi iepriekš minētie apstākļi signalizē, ka ienākumi nav pietiekami un ir paredzams, ka aizņēmējs drīzumā saskarsies ar naudas līdzekļu deficītu un kredīta saistību izpildes grūtībām.

Tomēr šobrīd ir liels aizņēmēju skaits ar vairākiem kredītiem, kuri meklē jaunas aizņemšanās iespējas. Liela daļa no aizņēmējiem atzīst, ka nākas aizņemties, lai varētu samaksāt esošos kredītus. Tā notiek, kad piemirst, ka kredīts nav bezatlīdzības darījums un saistību summa palielinās, padarot turpmāku kredītu maksājumu summu arvien liekāku, ko cenšas nosegt, paņemto jaunu kredītu.

Kas meklē, tas atrod, un tas joprojām ir iespējams, jo nav vienota kredītinformācijas biroja, kurā visi aizdevēji apmainītos ar informāciju par kredītsaistībām.

Taču nevar apgalvot, ka paveicās tam, kas saņēma kredītu, kad pastāvēja kāds no nelabvēlīgiem apstākļiem, iespējams, saņemot atteikumu, paveicās izvairīties no vēl lielākām nepatikšanām nākotnē sakarā ar nespēju veikt kredīta maksājumus.

Tādēļ, ja nepieciešams aizņemties, tas ir jādara pārdomāti un noskaidrojot visu par kredīta noteikumiem, pievēršot uzmanību arī tam, kādas ir aizdevēja tiesības un kā tās tiks izmantotas, ja gadīsies nokavēt maksājumu.

Protams, pirmkārt kredīta piedāvājumus savstarpēji salīdzina pēc gada procentu likmes (GPL), kas izsaka visu izmaksu attiecību pret aizdevuma summu, jo augstāks GPL, jo lielākas kredīta izmaksas. Noteikti noskaidrojiet, kāda būs kopējā maksājumu summa par visu līgumu, pieņemot, ka maksājumi tiks veikti bez kavējumiem, salīdziniet dažādu piedāvājumu kopējo maksājumu summu par visu līgumu, varēsiet saprast, kur izmaksas tiešām ir mazākas. Īpašu uzmanību der pievērst piedāvājumiem bez komisijas maksas vai bez procentiem, ļoti iespējams, ka atlaide ir spēkā ar papildu nosacījumiem vai maksa ir ietverta citās izmaksu pozīcijās. Piemēram, internetā ir piedāvājums saņemt bezprocentu kredītu ar GPL 179%, ja aizdevējam nav paredzēts maksāt neko vairāk par kredīta summu, tad kādu izmaksu attiecība pret kredītu var radīt GPL 179% apmērā? To var izskaidrot, piemēram, ja piedāvājums satur papildu nosacījumus atlaides piemērošanai un ja atlaide var tikt atcelta, pastāvot noteiktiem apstākļiem, tādos gadījumos GPL atspoguļo to izmaksu attiecību, kas būs bez atlaides.

Kā atpazīt izdevīgu piedāvājumu

GPL – ir gada procentu likme, kuras aprēķinā tiek ietverti kredītam piemērotie procenti, kā arī citas ar kredīta līgumu saistītās izmaksas (maksa par kredīta izsniegšanu, apkalpošanu, apdrošināšanu u.tml.). GPL ir izveidota patērētāju ērtībai, lai būtu iespējams ātri salīdzināt kredīta piedāvājumus.

Apskatīsim vienu no "izdevīgajiem" piedāvājumiem, kurā teikts, ka 60 dienas nebūs jāmaksā procenti. Piedāvājumā gan nav norādīts, ka procenti šai periodā netiks arī aprēķināti un tos vajadzēs samaksāt vēlāk, izlīdzinātus visā atlikušajā periodā. Mēģinām pieteikties šim izdevīgajam kredīta piedāvājuma un redzam, ka 60 dienu laikā būs jāveic minimālais maksājums, un nav skaidrs, vai šī summa tiks novirzīta pamatsummas vai kādu citu maksājuma dzēšanai. Norādīta procentu likme 0,2483% dienā, t.i., 90,62% gadā, GPL 139,71%. No interneta vietnē pieejamās informācijas nav saprotams, kāda tad būs minimālā maksājuma summa un kāds ir līguma termiņš, pēc kura varētu saskaitīt kopējo kredīta maksājumu summu par līgumu. Iespējams, informācijas pasniegšanas veids ir izvēlēts ar nolūku, ļaujot patērētājam maldināties par patieso saistību apmēru un kredīta izmaksām.

Populārā pakalpojumu salīdzināšanas portālā var salīdzināt kreditoru, kuri reklamē savus pakalpojumus šai vietnē, piedāvāto kreditēšanas pakalpojumu GPL, un te redzamā GPL apmērs ir iespaidīgs – no 150% līdz pat 300%, kas liecina par ļoti augstu izmaksu līmeni attiecībā pret kredīta summu.

Izskatot dažus piedāvājumus, kas atrodami internetā, atradām https://Domani.lv kredītlīnijas piedāvājumu ar 4,16% likmi mēnesī, kas ir 50% gadā, GPL 62,66%. Tātad kopējās izmaksas būs gandrīz divreiz zemākas par salīdzināšanas portālā ietvertajiem piedāvājumiem. Minimālais maksājums par kredītlīniju 500 eiro apmērā ir 33,40 eiro mēnesī, norādīts kredītlīnijas lietošanas termiņš – 24 mēneši, no kā ir skaidri saprotams, ka, veicot minimālo maksājumu summu, kredītlīnija tiks pilnībā dzēsta. Kopējā līguma izmaksu summa ietver tikai kredīta summu un procentus, nav nekādu citu papildu maksājumu. Piedāvājumā ir norādīts, ka procentu likme ir spēkā kredītlīnijām, sākot no 300 eiro, ja pieteikums iesniegts līdz 18.novembrim. Varbūt daži aizdevēji jau sāk pārkāroties, ņemot vērā Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumu projektu un iespējamās izmaiņas nākotnē.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas kredītu atmaksāt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!