Foto: Publicitātes foto
Ar starptautiskā apmācību centra "QA Academy" Rīgas filiāles pasniedzēju Vitāliju Gartungu tiekamies, lai sarunātos par informāciju tehnoloģiju jomā pieprasītu profesiju – programmatūras testētājs – un to kā šie speciālisti tiek sagatavoti "QA Academy".

– Pastāstiet nedaudz par sevi, profesionālo pieredzi. Kāpēc, jūs, pieredzējis pasniedzējs, izvēlējāties par savas karjeras izaugsmes vietu tieši starptautisko apmācību centru "QA Academy"?

Kopumā programmatūras testētāja profesijā ir savi mīnusi un plusi. Taču, lai ko es darītu, es tam sevi veltu pilnībā. To rekomendēju arī citiem: lai ko jūs darītu, centieties to darīt vēl labāk, un jūs gūsiet panākumus.

Tieši programmatūras testēšanā es nokļuvu līdzīgi kā vairums citu speciālistu: ieraudzīju apmācību sludinājumu, pieteicos mācībām, izturēju pirmās pārrunas, tad sekoja stažēšanās un pārbaudes laiks, pēc kura veiksmīgas izturēšanas kļuvu par starptautiska uzņēmuma "A1QA" darbinieku. No tā brīža sākās mana profesionālā karjera, no programmatūras testētāja kļūstot par projektu vadītāju un akadēmijas pasniedzēju. Uzņēmumā kopumā esmu piedalījies 20 dažādos projektos, sākot no sociālo aplikāciju un spēļu testētāja, beidzot ar korporatīvo programmatūru nodrošinājuma un milzīgu web aplikāciju, kas iekļauj sevī miljoniem kodu rindu, novērtētāju. Vadot projektus un piesaistot tiem testētājus, veicu arī jauno kolēģu apmācības un nodevu tiem savas zināšanas, tā pakāpeniski kļūstot par tehnisko kuratoru un galu galā – par "QA Academy" pasniedzēju.

"QA Academy" izvēlējos likumsakarīgi. Pirmkārt, radās iespēja savienot programmatūras testētāja darbu ar pasniedzēja darbu, tajā pašā laikā paliekot "trendā" un turpinot iegūt pieredzi tieši savā profesijā. Patika arī pati uzņēmuma ideja aicināt par pasniedzējiem tikai tos, kas dotajā brīdī cīnās testēšanas frontē. "QA Academy" man patīk pieeja mācību procesam, piedāvātā servisa kvalitāte, elastīgums, ātra adaptācija un jauno apmācību metožu integrēšana mācību procesā. "QA Academy" ir patiesi ieinteresēta apmācību prosesa efektivizēšanā un studentu apmierinātībā. Draudzīgs kolektīvs, kas ir mērķēts uz profesionālo izaugsmi arī nav mazsvarīgs faktors. Ir augsti novērtējams tas, kā pasniedzēji ievieš interesantas "fīčas" savās lekcijās un uzdevumos un, sasniedzot pozitīvu rezultātu, dalās ar pārējiem kolēģiem. Mēs pārņemam labāko praksi viens no otra un augam kopā. Tāpēc, iestājoties "QA Academy", varat būt droši – jums tiks nodota ne tikai viena pasniedzēja, bet gan veselas profesionāļu komandas pieredze, un šo komandu vieno mīlestība pret pasniedzēja darbu un testētāja profesiju.

– Kas programmatūras testētāja profesiju padara tik īpašu?

Patiesībā programmatūras testētāja profesija ir aizraujoša. Pirmkārt, tajā nepārtraukti ir izaicinājumi, sarežģītas situācijas, neizpētītas jomas. Vienmēr ir jāturpina attīstīties. Pat ja ilgstoši strādājam pie viena projekta, garlaikoties nesanāk, jo tehnoloģijas nepārtraukti attīstās, pievienojas arvien jaunas funkcijas, un testētājam vienmēr ir jābūt tām soli priekšā.

– Kādu jūs redzat pieprasījumu pēc dotās profesijas tuvāko 2-3 gadu laikā?

Tieši tikpat pieprasītu kā programmatūras izstrādātāja profesija (bieži lieto apzīmējumu – web izstrādātājs). Jebkurš augsti tehnoloģiski attīstīts uzņēmums nepieļaus sava produkta radīšanu un palaišanu publiskajā lietošanā bez tā rūpīgas iepriekšējas testēšanas. Esošā tendence ir sekojoša – ja aplikācijā, programmatūrā vai portālā tā izstrādes procesā ir radies defekts, tā rezultātā aplikācijas lietotāju skaits strauji sarūk, un tas, savukārt, būtiski ietekmē projekta materiālo pusi: izmaksas un peļņu. Tāpēc laika un naudas resursu ieguldījums izstrādātā IT produkta rūpīgā testēšanā pēc tam atmaksāsies ar uzviju, jo zaudējumi pēc neiztestēta produkta palaišanas tirgū būs nesamērojami ar tā radīšanas izmaksām. Bez testētājiem IT pasaule var nokļūt situācijā, kad kāds izgudros un palaidīs pasaulē neiztestētu mākslīgo intelektu, kurš iekaros šo pasauli! Mēs nedrīkstam to pieļaut!

– Jūsu ieteikumi potenciālajiem studentiem?

Ja jūs patiešām vēlaties "izjust" uz sevis, ko nozīmē IT joma un galvenais – testētāja profesija, tad atrodiet pietiekami daudz laika un investējiet to kursos un apmācībās. Tikai tā sapratīsiet, vai konkrētā profesija jums ir piemērota. Tāda pieeja kā: "Es atnākšu tikai paklausīties, drusciņ padarbošos un pietiks" rezultātus nesniegs.

Programmatūras tеstētāja profesija ir nesaraujami saistīta ar kvalitāti. Testētājs ir tas, kurš cenšas palīdzēt programmētājiem savu darbu darīt kvalitatīvi. Testētājs vienmēr atrodas zem programmu izstrādātāju spiediena, jo "Viss taču darbojas, goda vārds, tā nav kļūda, tā tieši otrādi ir fīča!". Šādā vidē testētājs atrodas un strādā pastāvīgi un lai "noturētu latiņu", nepieciešama uzticība projektam un liela pašatdeve.

Vai jūs esat gatavi veltīt sevi projektam par 101 %, lai pasauli padarītu labāku? Ja atbilde ir "jā", tad mums ir pa ceļam!

– Parunāsim nedaudz par pašu akadēmiju. Cik absolventu jums ir uz šo dienu?

Programmatūras testētāju mācības akadēmijā kopumā ir pabeiguši vairāk nekā 1600 cilvēku. Apmācību centrs Rīgā tika atvērts šī gada aprīlī un tik īsā laika periodā mums jau ir 90 absolventi. Laikam jau droši un ar pārliecību varu teikt, ka drīz to būs vairāk par 100, jo mācības ir uzsākusi jauna grupa!

– Sabiedrībā eksistē stereotips par to, ka informāciju tehnoloģiju jomā pārsvārā darbojas vīrieši. Kāda ir "QA Academy" kā apmācību centra, kas sagatavo speciālistus konkrētajā jomā, pieredze? Kāds ir studējošo vidējais vecums?

Vidējais vecums ir no 26 līdz 29 gadiem. Tie ir gan vīrieši, gan sievietes, aptuveni vienādā skaitā. Sievieties mācās ar prieku. Tā, piemēram, pirmā izlaiduma studente, kura pabeidza mācības teicami, saņēma rekomendāciju un uzaicinājumu stažēties pie mūsu partnera – IT uzņēmumā tepat Rīgā. Šobrīd viņa ir sākusi darba gaitas šajā uzņēmumā un uzrāda lieliskus darba rezultātus. Tāpēc ar pārliecību varu teikt – mūsu akadēmijā šāds stereotips neeksistē. Aicinām sievietes nebaidīties un apgūt doto profesiju.

– Skan iespaidīgi. Tas nozīmē, ka Latvijā interese par doto profesiju un konkrēti programmatūras testētāja profesiju ir augsta, un mēs pelnīti varam saukt sevi par valsti, kurā IT joma turpina attīstīties, kas, savukārt, palielina Latvijas konkurentspēju starptautiskā tirgū. Starp citu, kā jūs salīdzinātu studējošos Rīgas filiālē ar studējošajiem citās valstīs, kurās dabojas "QA Academy"?

Būtisku atšķirību starp studējošajiem Rīgā un citos mācību centros neesmu novērojis. Iespējams, studējošie Rīgā uzskata, ka tiešsaites (online) apmācības ir vieglākas, tāpēc bieži izvēlas tās. Taču tā nav patiesība. Tiešsaites apmācībās ir izveidota nopietna programma. Tā paredz daudz mājas darbu, kuru izpildei nepieciešamas daudzas stundas. Noteikti ņemiet to vērā, plānojot laiku apmācībām, jo programmas ietvaros mājas darbu izpilde ir obligāta un to kvalitatīva izpilde palīdz nostiprināt profesijai nepieciešamās zināšanas. Citādi atšķirības starp dažādās valstīs studējošajiem nenovērojam.

– "QA Academy" jau ir vairāk kā tūkstots absolventu. Pastāstiet mums par veiksmīgiem gadījumiem, saistītiem ar jūsu absolventiem.

Mācību centrā Rīgā ir puisis, kurš ar teicamiem rezultātiem pabeidza programmatūras testēšanas apmācību programmu, uzreiz pierakstījās automatizācijas apmācības programmā un tagad apgūst programmēšanas valodu. Ir ļoti perspektīvs un par viņu jau ir ieinteresējušies vairāki mūsu partneri – IT uzņēmumi. Ir kāda sieviete vidējos gados, kas strādā smagās mašīnbūves nozarē un mācības apmeklēja un pabeidza ar mērķi pašizglītoties. Viņai iegūtās zināšanas testēšanā palīdz tiešajā darbā paskatīties uz lietām no cita skatu punkta, ne tikai no procesa vadīšanas, bet arī no lietotāja-darbinieka puses. Bieži akadēmijā apmācības iziet cilvēki, kuri ir ieguvuši augstāko izglītību un darba pieredzi ekonomikā, ķīmijā u.c. nozarēs. Viņi iziet apmācības, uzrāda labus rezultātus, pēc tam tiek uzaicināti darbā pie mūsu partneriem, vai arī veiksmīgi iekārtojas darbā citos IT uzņēmumos. Tādu gadījumu ir daudz un mēs ar tiem visiem lepojamies!

Ja neesat apmierināts ar savu darbu, vēlaties mainīt nodarbošanos, nebaidieties to izdarīt. Ejiet un mācieties tālāk un mainiet savu profesiju. Kā saka, labāk pamēģināt un nožēlot, nevis nožēlot to, ka neesat pamēģinājis!

Materiālu sagatavoja starptautiskais izglītības centrs programmatūras testētāju sagatavošanai "QA Academy".

Uzzināt vairāk par "QA Academy" un apmācības programmām ir iespējams šeit:

https://qa-academy.lv/lv/kas-mes-esam/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!