Foto: Publicitātes foto
Tu droši vien piekritīsi, ka matrača izvēle nav no vienkāršākajiem uzdevumiem, vai ne? Plašajā piedāvājumā ir viegli apjukt. Kāpēc viens matracis maksā 100 eiro, bet cits – sešreiz dārgāk? Un ko nozīmē visi sarežģītie materiālu nosaukumi un apstrādes?

Treneris un bijušais hokejists Rodrigo Laviņš ar sievu, TV raidījumu vadītāju un aktrisi Janu Duļevsku atzīst, ka pats svarīgākais ir labi izgulēties. Un to var izdarīt uz laba un kvalitatīva matrača. Bet kāds tad ir labs matracis? Rodrigo atzīst, ka vieglāk ir pateikt, kāds ir slikts matracis: "Tad tu jūti – vai nu kakls nogulēts vai roka notirpusi... Bet labs matracis ir tāds, ka pamosties un tev viss ir kārtībā. Tu jūties labi."

Patiesībā labs matracis ir tāds, kurš visas nakts garumā sniedz nepieciešamo atbalstu. It īpaši mugurai. Tas nevainojami pielāgojas tavai ķermeņa formai – vienalga, vai esi no tievajiem, apaļīgajiem, formīgajiem vai druknajiem. Tas ir ērts visās gulēšanas pozās un hipoalerģisks, ar aizsardzību pret putekļu ērcītēm, pelējuma sēnītēm un baktērijām.

Foto: Publicitātes foto

Ķermeņa forma un svars

Kad pienācis laiks iegādāties jaunu matraci, izvēle jāizdara ļoti kritiski. Pirmkārt, tas ir finansiāli liels ieguldījums, otrkārt, tam ir ievērojama ietekme uz tavu veselību un labsajūtu.

Ideāls miegs un labsajūta nākamajā dienā ir divas, ļoti cieši saistītas lietas. Izvēloties matraci, jāņem vērā ne tikai cena, bet arī, vai tas atbilst visiem kvalitātes kritērijiem un tavām personīgajām vajadzībām.

Viena no svarīgākajām lietām, kas jāņem vērā, izvēloties matraci, ir tava ķermeņa forma un uzbūve. Zelta likums ir viens – jo lielāks svars un izteiktākas ķermeņa formas, jo augstākas prasības. Tas tāpēc, ka horizontālā stāvoklī ķermeņa smagākie punkti (pleci un gurnu zona) rada lielāko spiedienu. Un, jo vairāk kilogramu, jo lielāks spiediens. Turklāt dzīves laikā mūsu ķermenis mainās – kādam parādās liekais svars, cits sāk izjust sāpes dažādās ķermeņa daļās, tāpēc labākā izvēle ir matracis, kas lietojams no abām pusēm – kur viena puse mīkstāka, bet otra stingrāka. Un nepieciešamības gadījumā tās vienkārši var mainīt.

Foto: Publicitātes foto

Gulēšanas poza

Izvēloties matraci, jāņem vērā iecienītākā gulēšanas poza. Ja parasti guli uz muguras, tad, lai saglabātu pareizu ķermeņa pozu un mugurkaula stāvokli, nepieciešams salīdzinoši stingrs atbalsts, tāpēc vari izvēlēties stingru matraci. Ja priekšroku dod gulēšanai uz sāniem, vislielākais spiediens rodas gurnu un plecu zonā, tāpēc stingrs matracis nebūs pati labākā izvēle. Guļot uz pārāk cietas virsmas, gurnos un plecos parasti sāk spiest, asinis necirkulē tik labi kā vajadzētu, tāpēc nakts laikā gribas daudz grozīties, lai ieņemtu ērtāku pozu.

Cilvēkiem, kuri guļ uz sāniem, ieteicams izvēlēties salīdzinošu mīkstu matraci, taču tādu, kas sniedz nepieciešamo atbalstu visās ķermeņa zonās (it īpaši smagākajos punktos - gurnu un plecu zonā). Savukārt, ja tev vislabāk patīk gulēt uz vēdera, tad maksimālam komfortam ieteicams izvēlēties mīkstāku matraci, kas pielāgojas ķermeņa aprisēm. Vislabākā ir kombinācija – stingra pamatne un mīksta virskārta. Tādejādi tavs mugurkauls saņems nepieciešamo atbalstu un tajā pašā laikā virsma būs gana mīksta, lai varētu baudīt maksimālu komfortu nakts laikā.

Matračiem mēdz būt arī dažādas komforta zonas, lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu. Tas nozīmē, ka katrā zonā ir atšķirīgs materiāla blīvums. Visbiežāk atsevišķi tiek izdalītas 3 zonas – galvas un plecu, muguras un gurnu, kā arī kāju zona.

Foto: Shutterstock.com

Viens vai ar kādu kopā

Ja neguli viens, tad noteikti vērts izvēlēties tādu matraci, kurš sastāv no divām atsevišķām pamatnēm. Tad nav jāmeklē kompromiss un vari izvēlēties, kuru matrača pusi gribi – stingro vai mīksto. Jana Duļevska to raksturo kā brīvības sajūtu: "Tu dari, kā gribi. Man nav jāpielāgojas vīram, ja viņš grib gulēt uz stingrās puses. Bet, ja ir brīži, kad jūtu sāpes mugurā vai plecos, varu arī izvēlēties stingro pusi."

Svarīgs ir arī matrača augstums – jo zemāks ir gultas rāmis, jo augstākam jābūt matracim. Un otrādi – jo augstāks ir gultas rāmis, jo zemāku matraci vari pirkt. Kāpēc? Tā tev būs ertāk iekāpt un izkāpt. Ja pirmajā brīdī šķiet, ka augstums ir mazsvarīgs, tad ilgtermiņā tomēr pierādās pretējais. Īpaši izteikti to izjūt cilvēki ar locītavu problēmam – ja sāp ceļgali, tad iekāpšana un izkāpšana no zemas gultas var sagādāt nepatīkamas izjūtas. Ideālajā variantā matracim jābūt tik augstam, ka apsēžoties tavas kājas ceļgalos ir 90 grādu lenķī.

Foto: Publicitātes foto

Materiālu daudzveidība

Ja agrāk vairums bija atsperu matrači, tad mūsdienās piedāvājums kļuvis daudz plašāks un daudzveidīgāks. Piemēram, ļoti populāri kļuvuši Dormeo Ecocell® putu matrači. Īpašās putas ir elastīgs materiāls ar paaugstinātu blīvumu un tām piemīt hipoalerģiskas īpašības. Būtiskākais, ka tās vienmērīgi sadala ķermeņa radīto spiedienu pa visu matrača virsmu. Ķermeņa radītā spiediena rezultātā putas tiek saspiestas, taču, tiklīdz pieceļamies no gultas, tās atgūst savu sākotnējo formu. Apguļoties uz šāda materiāla, rodas "kušanai" līdzīga sajūta un putas nevainojami pielāgojas ķermeņa aprisēm, sniedzot nepieciešamo atbalstu, kā arī atbrīvojot no sasprindzinājuma kakla un muguras daļā.

Ecocell putas mēdz apvienot ar "Octaspring® Memory" putu atsperēm, kurām raksturīgs bišu šūnu struktūrai līdzīgs dizains. Katra "Octaspring" atspere kustas atsevišķi, individuāli pielāgojoties radītajam spiedienam. Tieši tāpēc, guļot uz "Octaspring" putu atsperu matrača, tu nejutīsi, ka partneris blakus grozās un maina pozas. Salīdzinājumā ar citiem putu matračiem, "Octaspring" piemīt sešreiz lielāka gaisa caurlaidība un tām ir paaugstināta ergonomikas pakāpe.

Savukārt "iMemory®" putas visbiežāk tiek izmantotas matrača virskārtā, jo tas ir īpaši maigs un mīksts materiāls, kas pielāgojas ķermenim tik labi, kā neviens cits. Tās mazina spiedienu ķermeņa smagākajos punktos, absorbē lieko mitrumu miega laikā un palīdz ķermenim atvēsināties. Savukārt vēsā vidē iedarbība ir pretēja – maigās putas palīdz saglabāt ķermeņa izdalīto siltumu.

Foto: Publicitātes foto

Vēl ilgus gadus kā jauns

Lai matracis ilgi būtu kā jauns un drīz vien nepārvērstos par putekļu ērcīšu midzeni, ir vērts pievērst uzmanību arī materiālu apstrādēm. Ja redzi, ka matracim ir "Clean Effect®" apstrāde, tas nozīmē, ka tam ir papildu aizsardzība pret putekļu ērcītēm, baktērijām un nepatīkamām smakām. Matrači ar šādu apstrādi ir īpaši piemēroti alrģiskiem cilvēkiem un tiem, kuri novērtē higiēnu guļamistabā. Ja matraču audums apstrādāts ar Aloe Vera, tad tas ir īpaši maigs un patīkams pieskārienam. Savukārt "Re-Vitalize®" jeb skābekļa jonu apstrāde uzlabo miega kvalitāti, ļaujot organismam labāk atjaunoties un atgūt enerģiju. Ļoti noderīgi ir arī matraču pārvalki, kuri aizsargā no nolietošanās, dažādiem netīrumiem un paildzina matrača kalpošanas laiku. Kad pārvalks netīrs, vienkārši noņem to un izmazgā.

Foto: Publicitātes foto

Rodrigo Laviņš ar sievu Janu Duļevsku ir izvēlējušies "Dormeo" "iMemory S Plus II" matraci tāpēc, ka tas ir 100% pielāgojams katra individuālajām vajadzībām un sniedz ideālu atbalstu visas nakts garumā. Par Janas un Rodrigo izvēli vairāk uzzini šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!