Frančaizings ir pasaulē izplatīta industrija, kam raksturīga strauja uzņēmējdarbības izaugsme un būtisks ekonomisks un sociāls iespaids. Amerikas Savienotajās Valstīs vien frančaizings rada 3,9 procentus privātā nelauksaimniecības IKP un nodrošina ar darbu 6,2 procentus no ASV privātā sektora nelauksaimniecības darbaspēka. Frančaizings pieaug arī Centrālajā un Austrumeiropā. Lielākas valstis – piemēram, Krievijas Federācija, Polija un Čehijas Republika – jau tagad var izjust būtisku ieguldījumu, ko franšīzes sniedz valsts uzņēmējdarbības videi. Tomēr mazākās valstīs, piemēram, Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā, ir grūti saskatīt būtisku frančaizinga augšanu. Lai arī šajos tirgos ir diezgan augsta kopējā pirktspēja, ko veido kopumā vairāk nekā 14 miljoni pircēju, starptautiskās franšīzes vēl joprojām neapzinās lielo attīstības potenciālu Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā. No otras puses, šo valstu vietējie uzņēmēji nepietiekami aktīvi izmanto franšīzes sniegšanu kā biznesa modeli, jo viņiem pietrūkst dziļākas izpratnes par franšīzēm, kā arī frančaizinga tradīciju.

Latvijas Universitāte, Lietuvas Biznesa Darba devēju konfederācija un Baltkrievijas Republikāniskā uzņēmējdarbības konfederācija ir apvienojušās ar mērķi virzīt franšīzes attīstību visās trīs valstīs un reprezentēt mūsu reģionu kā vienotu un vilinošu mērķi starptautiskā frančaizinga attīstībā.

Projekts "Frančaizinga sadarbības tīkla radīšana Latvijas - Lietuvas - Baltkrievijas pārrobežu reģionā", ko realizē trīs augstākminētie partneri, darbosies ar mērķi izveidot ilgtspējīgu dažādu organizāciju sadarbības tīklu, kas kopīgi stiprinātu frančaizinga attīstību Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu reģionā, tā veicinot ātrāku ekonomikas izaugsmi un uzņēmēju sadarbību starp šīm valstīm.

Projektā ietilpst vairākas aktivitātes:

  • Tiks veikta padziļināta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas reģiona frančaizinga potenciāla izpēte, tās rezultāti tiks publicēti www.franchisehub.eu 2014. gada jūlijā,
  • No 2014. gada septembra līdz oktobrim notiks franšīzes apmācības uzņēmējiem Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā,
  • 2014. gada oktobrī tiks izdota potenciālo franšīzes sniedzēju rokasgrāmata, kas būs pieejama angļu, latviešu, lietuviešu un krievu valodās,
  • Rīgā, Viļņā un Minskā 11.-14. novembrī tiks organizēti starptautiski iepazīšanās un sadarbības veidošanas pasākumi.

Ikviens, kuru interesē frančaizings - tostarp katrs, kas vēlas iegādāties franšīzi vai sniegt franšīzes licenci - ir aicināts sekot projekta jaunumiem lapā www.franchisehub.eu un aktīvi piedalīties projekta pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!