Foto: flickr.com
Pavasaris ir pats labākais laiks, lai vakcinētos pret ērču encefalītu. Nav garu rindu pie vakcinācijas kabinetiem, kas bieži veidojas, tiklīdz kļūst silts un visi attopas par ērču draudiem. Arī tēriņi, izvēloties parasto vakcinācijas shēmu, nevis vasarā ieteicamo ātro shēmu, ir draudzīgāki budžetam.

"Oficiālā" ērču aktivitātes sezona, kad šie insekti aktīvi uzbrūk cilvēkiem un pastāv liels risks inficēties ar ērču encefalītu, ilgst no aprīļa līdz oktobrim.

Pret ērču encefalītu zāļu nav, ārstēšana smagākos gadījumos var ilgt pat vairākas nedēļas slimnīcā. Vienīgā efektīvā aizsardzība ir vakcinācija. Tad var droši doties mežā vai dārzā, nebaidoties no bīstamās slimības.

Vācijā ražotā vakcīna Encepur piedāvā drošu, ātru aizsardzību pret ērču encefalītu gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Pilns vakcinācijas kurss ietver trīs potes. Ja vakcinācija tiek veikta agrā pavasarī, ieteicams izvēlēties parasto vakcinācijas shēmu.

  • Pirmās divas potes tiek veiktas ar 1 mēneša intervālu, kas nodrošina imunitāti uz vienu gadu jau 2 nedēļas pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas.
  • Trešā pote jāveic 9-12 mēnešus pēc otrās vakcīnas devas, kas veido imunitāti uz 3 gadiem.
  • Turpmāk jāveic tikai revakcinācija - pirmā pēc 3 gadiem, tālāk – ik pēc 5 gadiem, bet personām no 50 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

Ja ziemā vai agrā pavasarī tomēr nav izdevies atrast laiku vakcinēties, kā daudzo darbu ritenī nereti gadās, nokavēt neko nevar. Tādā gadījumā var izvēlēties paātrināto vai ātro vakcinācijas shēmu, kas nodrošina imunitāti mēneša vai pat jau 21 dienas laikā.

Izvēloties parasto vakcinācijas shēmu, izdevumi par vakcīnu iegādi tiks sadalīti vienmērīgi gada garumā, kas atslogos budžetu.

Turklāt Encepur var droši aizvietot un kombinēt arī ar citu ērču encefalīta ražotāju vakcīnām.

Ja tomēr gadās, ka vakcinācijas kursa laikā, piemēram, pēc pirmās potes, iekož ērce, satraukumam nav pamata. Tādā gadījumā tiek nogaidīts ērču encefalīta inkubācijas periods jeb 21 diena, kuras laikā var parādīties ērču encefalīta simptomi, un tad turpināta vakcinācija pēc sākotnējās shēmas.

Ērču encefalīts ir ļoti nepatīkama, dzīvībai bīstama slimība, un zāļu tā ārstēšanai nav. Simptomi ir temperatūra, stipras galvas sāpes, spranda stīvums, vemšana, reiboņi un smags vispārējais stāvoklis, bet ļoti smagos gadījumos - nervu darbības traucējumi, paralīze un pat nāve.

Pēdējo desmit gadu laikā ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 2759 cilvēki, bet 19 cilvēki no šīs slimības miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013

Sagatavošanas datums: 04/2016; LV/ENC/0020/16h

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!