Kāpēc nozīmīgi?

Viena no Eiropas Savienības (ES) pamatvērtībām ir personu brīva pārvietošanās reģiona ietvaros. Tādēļ ir izveidotas dažādas studentu un mācībspēku mobilitātes programmas. Piemēram, Erasmus+ programmas ietvaros augstākās izglītības studentiem ir iespēja kādu noteiktu laiku studēt augstskolā citā valstī, savukārt, profesionālās izglītības audzēkņiem - iziet mācību praksi uzņēmumā ārvalstīs. Aktuāls jautājums ir arī par darbaspēka pārvietošanos, visbiežāk gan no Latvijas uz ārvalstīm. Varētu uzskatīt, ka formāli mērķis par personu brīvu pārvietošanos Eiropā ir sasniegts. Tomēr bieži emigrējušie cilvēki strādā darbu, kas neatbilst viņu izglītības līmenim.

Tam var būt dažādi iemesli, piemēram, sīvas konkurences apstākļi, valodu zināšanu trūkums, bet noteikti arī ārvalstu darba devēju nezināšana par Latvijā iegūtiem diplomiem un kvalifikācijām. Šī problēma tiek risināta Eiropas līmenī, veidojot dažādus informācijas tīklus izglītībā, piemēram, ES Nacionālo akadēmiskās atzīšanas informācijas centru tīklu (NARIC), lai nodrošinātu diplomatzīšanu un kvalitatīvu informāciju par valstu izglītības sistēmām. Ir izveidoti dažādi instrumenti, lai palīdzētu iztulkot valstu izglītības sistēmas visiem saprotamā veidā. Viens no šādiem instrumentiem ir Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūra (EKI), kurai tiek piesaistītas atsevišķo valstu kvalifikāciju ietvarstruktūras.

Kas  ir Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūra un Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūra un kā tās strādā?

Eiropas kvalifikāciju ietvarstruktūra (EKI) ir vienota astoņu līmeņu Eiropas atsauces sistēma, kuras mērķis ir veicināt mūžizglītību un sekmēt iedzīvotāju starpvalstu mobilitāti. EKI līmeņi aptver visus izglītības veidus (profesionālā, vispārējā un akadēmiskā izglītība), visas izglītības pakāpes (pamata, vidējā un augstākā izglītība, tālākizglītība), kā arī visas izglītības formas (formālā, neformālā un ikdienas izglītība). EKI līmeņu aprakstīšanai ir izmantoti mācīšanās rezultāti - apgalvojumi par to, ko skolēns, audzēknis vai students zina, saprot un spēj paveikt kāda mācību procesa noslēgumā. Savukārt, līmeņi atšķiras atkarībā no tā, cik sarežģītas vai plašas zināšanas, prasmes un kompetences personas apgūst mācību vai studiju laikā.

Izmantojot EKI kā paraugu, arī Latvijā ir izveidota astoņu līmeņu Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūra (LKI). Lai raksturotu katram līmenim atbilstošās zināšanas, prasmes un kompetences, tika izstrādāti līmeņu apraksti saskaņā ar valsts izglītības un profesiju standartiem, kā arī EKI līmeņu aprakstiem. LKI ietver formālo augstāko, profesionālo un vispārējo izglītību. Tā kā LKI ir veidota atbilstoši EKI, Latvijā iegūtos diplomus vieglāk var pielīdzināt citu valstu kvalifikāciju ietvarstruktūru līmeņiem. Līdz ar to Latvijas izglītība, ja to aplūko caur EKI līmeņu prizmu, kļūst saprotamāka citās valstīs. 

Ja LKI līmeņu atbilstība EKI līmeņiem Eiropas Komisijā tika oficiāli apstiprināta jau 2011. gadā, nākamais posms - šo līmeņu norādīšana Latvijas izglītības dokumentos - sācies tikai nesen. Latvijas augstākās izglītības diplomu pielikumos atbilstošais LKI/EKI līmenis ir jānorāda no 2013.gada. Savukārt, Latvijas profesionālā izglītības un profesionālās kvalifikācijas dokumentos LKI līmenis būs jānorāda, sākot ar 2017.gada 1. janvāri. Tā arī šie diplomi iegūs savu pievienoto vērtību.

Baltijas valstu sadarbība

LKI piesaisti EKI kooordinē Akadēmiskās informācijas centrs (AIC). AIC aktīvi sadarbojas ar citām Baltijas valstīm, lai atvieglotu savstarpēju darbaspēka un mācību mobilitāti. Ir panākta vienošanās par sadarbību, regulāri apmainoties ar pieredzi par katras valsts nacionālās kvalifikāciju ietvarstruktūras attīstību, kā arī pārstāvot Baltijas valstu intereses Eiropas Komisijā.

Tiek meklētas arī iespējas īstenot automātisku izglītības dokumentu atzīšanu triju Baltijas valstu starpā. Tādēļ 2014.-2016.gada laikā AIC īsteno Eiropas Komisijas līdzfinansētu projektu AURBELL. Automātiska atzīšana šajā kontekstā nozīmē, ka, lai studētu citā Baltijas valsts augstskolā, tiktu atvieglota formālās izglītības dokumentu atzīšanas procedūra. Projekta ietvaros tiks izstrādāti ieteikumi Baltijas valstu normatīvo aktu pilnveidei, lai atvieglotu izglītības kvalifikāciju atzīšanu reģiona ietvaros, nodrošinot studentu un citu iedzīvotāju brīvu pārvietošanos.

Plašāk par LKI un tās piesaisti EKI skatīt tīmekļa vietnē http://nki-latvija.lv.

 Līdzfinansē Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!