Foto: Publicitātes foto
Šodien stāsts būs par mazo Elizabeti Ternovsku, kuru, iespējams, atceras daži no šo rakstu lasītājiem. Meitene piedzima ar trim nierēm un galvas smadzeņu attīstības patoloģiju – mikrocefāliju. Pirmās tikšanās laikā ar labdarības fonda "Ticība, Cerība, Mīlestība" speciālistiem meitenes mamma bija izmisumā: Elizabete ēda ar grūtībām, pārvietojās rāpus un stāvēja tikai ar pieturēšanos. Pagājis gads, meitene ir pabijusi uz rehabilitāciju Sanktpēterburgā, kur viņai tika veikta īpaša procedūra – muguras smadzeņu elektrostimulācija. Pēc tās bērns sāka izrunāt atsevišķus vārdus un labāk koordinēt savas kustības. Tālāk nodarbības ar Elizabeti turpinājās svētās Sofijas bērnu centrā.

Šī gada jūlijā meitene bija nometnē bērniem ar īpašām vajadzībām, kur ar viņu nodarbojās Krievijas speciālisti. Piemēram, nodarbības laikā Sanktpēterburgas agrīnās iejaukšanās institūta ārstnieciskā pedagoģe un ergoterapeite Anna Samarina, spēlējoties ar Elizabeti, koriģēja meitenes sēdēšanas pozu. Tas tiešām ir svarīgi, jo nepareiza ķermeņa un ekstremitāšu stāvokļa dēļ Elizabete paceļ plecus, tad mēģina sevi noturēt, grib atbalstīties uz rokām, bet normā tām ir jābūt brīvām, lai spēlētos. Kā zināms, spēles laikā bērns attīstās un izzina pasauli, tāpēc ir nepieciešams nodrošināt spēlei piemērotus un optimālus apstākļus. No malas skatoties var domāt, ka ergoterapeite tikai pietur Elizabeti, bet īstenībā viņai tiek dota iespēja sajust savu muguru, plecus un pareizi tos noturēt. Ar šādu tehniku tika iepazīstināta arī mamma. Pēc šīs nodarbības Elizabetes mamma sapratusi, ka agrāk nepareizi spēlējās ar meitu, ka viņai ir nepieciešama citāda pieeja. Attīstības dinamika ir, to var novērot, un mēs cerēsim, ka meitene turpinās ar interesi iegūt jaunas iemaņas un virzīties tikai uz priekšu!

Pirms pusgada mēs stāstījām arī par Jegoru Lebedeku no Daugavpils, kuram ir diagnosticēta ģenētiska saslimšana. Viņš ir divus ar pusi gadu vecs un pašlaik nespēj ne tikai staigāt, bet pat rāpot, viņš arī atpaliek garīgajā attīstībā. Tāpat kā Elizabete Ternovska, viņš kopā ar mammu bija nometnē bērniem ar īpašām vajadzībām. Jegors kopā ar citiem bērniem piedalījās pasākumos un grupu nodarbībās. Nometnē pavadītais laiks nav pagājis velti – zēns sāka labāk kontaktēties, kas ļoti priecē viņa vecākus. Nākamais etaps, kas ir jāsasniedz – staigāšana. Šim nolūkam ir nepieciešams iegādāties speciālu aparātu – vertikalizatoru, kas palīdzēs nostiprināt skeletu un muskuļus, un veicinās to stiprināšanos un attīstību. Tas ļaus Jegoram iemācīties vispirms sēdēt, tad stāvēt, bet pēc tam būs iespējams mēģināt spert pirmos soļus. Vertikalizatora iegādei nepieciešams savākt 2500 eiro. Lūdzam atsaukties visus, kas gribētu palīdzēt jaukajam Jegoram Lebedekam.

Piezvanot uz tālruni 90006788, Jūs ziedosiet 1,42 eiro. Piezvanot uz tālruni 90006566, Jūs ziedosiet 4,27 eiro. Naudu ir iespējams pārskaitīt arī uz zemāk norādītajiem kontiem ar piezīmi "vertikalizators Jegoram Lebedekam":

Banka NORDEA
Saņēmējs: Svētās Sofijas Bērnu Hospis Sabiedriskais Fonds
Reģ. Nr. 40008218337
Konts: LV64NDEA0000084106742
SWIFT/BIC: NDEALV2X

Banka CITADELE
Saņēmējs: Svētās Sofijas Bērnu Hospis
Reģ. Nr. 40008218337
Konts: LV56PARX0017233400001

Paldies visiem, kas atsauksies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!