Foto: Publicitātes foto
Pareizi noteiktai diagnozei un mūsdienīgai ārstēšanai ļoti svarīga ir agra un precīza diagnostika. Rīgas 1. slimnīcā ir pieejams plašs radioloģisko izmeklējumu spektrs, sākot ar ultrasonogrāfiju līdz sarežģītai, bet nekaitīgai magnētiskajai rezonansei, kas tiek veikta ar Latvijā unikālu iekārtu. Pārbaudi var veikt 1-2 dienu laikā bez garām rindām, un atbildi var saņemt ātri – gan personīgi, gan digitālā formā.

Par radioloģisko izmeklējumu smalkumiem stāsta Rīgas 1. slimnīcas Radioloģijas klīnikas vadītājs, medicīnas zinātņu doktors Ardis Platkājis.

Ultrasonogrāfija

Ātra un droša metode, kas uzreiz ļauj atklāt vai izslēgt patoloģiju. Skenēšana nav iespējama "caur kauliem", tāpēc šī metode tiek veikta tiem orgāniem, kurus neaizsargā skelets.

Ko ir iespējams izmeklēt: vēdera dobuma orgānus (aknas, žultspūsli, aizkuņģa dziedzeri, nieres, limfmezglus), vairogdziedzeri, galvas, kāju un kakla asinsvadus, ginekoloģiskos orgānus, prostatu un sēkliniekus, urīnceļu sistēmas orgānus (urīnpūsli). Ar ultrasonogrāfijas palīdzību seko līdzi augļa attīstībai grūtniecības laikā.

Metodes priekšrocība: nesāpīgi un organismam nekaitīgi. Parasti ultrasonogrāfijai nav nepieciešama īpaša sagatavošanās. Ārsts var izdarīt slēdzienu uzreiz. Metode ļauj atklāt strukturālas izmaiņas orgānā (tostarp – pārliecināties par to, vai tajos nav atrodami audzēji), traucējumus to darbībā, izprast sāpju iemeslu.

Rentgenogrāfija

Rentgens traumatoloģijā ir neaizstājams – sasitumi vai lūzumi, svešķermeņi plaušās, skolioze un osteohondroze – to visu ir iespējams pamanīt uzreiz. Arī atbildi no radiologa var saņemt nekavējoties.

Ko ir iespējams izmeklēt: krūšu kurvja orgānus, gremošanas sistēmas orgānus, kaulus un locītavas, deguna blakusdobumu, nieres, dzemdi un olvadus, resno zarnu (urogrāfija ar kontrastvielu). Rīgas 1. slimnīcā pieejama arī dzemdes un olvadu salpingogrāfija kā pirmais izmeklējums grūtniecības neiestāšanās gadījumā.

Metodes priekšrocība: ātra diagnozes noteikšana. To izmanto arī profilaktiskai apskatei, lai pārliecinātos, ka plaušās nav ļaundabīgu veidojumu un tuberkulozes. Mūsdienu ierīces ir ar ļoti zemu radiācijas devu.

Sievietēm, neiestājoties plānotai grūtniecībai, iespējams izmeklēt olvadu caurlaidību, veicot histerosalpingogrāfiju (radioloģiska diagnostikas metode, ko veic kopā ginekologs un radiologs, ievadot dzemdē kontrastvielu un veicot rentgenuzņēmumu).

Datortomogrāfija (DT)

Datortomogrāfijas rentgenstaru sistēmas galvenais mērķis ir nodrošināt kvalitatīvus ķermeņa šķērsgriezuma attēlus. Rīgas 1.slimnīcas aprīkojumā ir divi datortomogrāfi, viens no kuriem ir jaunākās paaudzes skeneris un piedāvā nozarē labāko sirds un asinsvadu telpisko attēlu izšķirtspēju. Datortomogrāfs aprīkots ar modernākajām programmām, kas paver jaunas iespējas izmeklējumiem ar metāla protēzēm, nierakmeņu diagnostikai un plaušu skrīninga izmeklējumiem agrīnai plaušu vēža diagnostikai.

Ko ir iespējams izmeklēt: galvas smadzenes un asinsvadus (tostarp ar angiogrāfijas palīdzību), deguna blakusdobumus, acu orbītas, aizauss kaulus, kakla mīkstos audus (aizdeguni, balseni, siekalu dziedzerus, vairogdziedzeri, utt.), ekstremitātes, koronāros asinsvadus, mugurkaulu, visus skeleta kaulus un locītavas, kā arī mīkstos audus.

Metodes priekšrocības:

Procedūra ir nesāpīga un ātra. Ļauj iegūt orgānu, kaulu vai audu struktūras detalizētu attēlu dažādās plaknēs. Atšķirībā no magnētiskās rezonanses, šo metodi neierobežo metālisku objektu, implantu un stimulatoru klātbūtne.

Magnētiskā rezonanse (MR)

Viens no precīzākajiem un nekaitīgiem diagnostikas veidiem. Lai iegūtu attēlu, tiek izmantots magnētiskais lauks un radiofrekvenču viļņu impulsi. Izmeklēšanas laikā nepielieto jonizējošo (rentgena) starojumu.

Ko ir iespējams izmeklēt: galvas un muguras smadzenes, sirdi – ļauj noteikt iespējamu sirds muskuļa patoloģiju (piemēram, rētaudus, miokardītu, perikardītu, sirds audzējus un to izplatīšanos). Locītavu un muskuļu izmeklēšanā bez standarta izmeklēšanas ir iespējams konstatēt arī mazākas patoloģiskas izmaiņas (piemēram, izmaiņas skrimšļu audos vai saitēs). Vēdera orgānu, mazā iegurņa, krūts dziedzeru izmeklēšanā. Šai ierīcei ir liela nozīme, lai noteiktu daudzu iekšķīgo slimību un asinsvadu slimību diagnozes.

Metodes priekšrocība: Rīgas 1. slimnīcā strādā modernākā Baltijas valstīs magnētiskās rezonanses iekārta. Tā nodrošina augstāko attēla izšķiršanas kvalitāti un izmeklējuma ātrumu, aprīkota ar inovatīvām izmeklēšanas programmām visām ķermeņa daļām. Salīdzinoši ar citām daudzprofilu medicīnas iestādēm, Rīgas 1.slimnīcas piedāvājums pacientiem ir izdevīgāks, jo izmeklējums uz jaunākās paaudzes iekārtas būs precīzāks un ātrāks.

"Tunelis", kurā guļošais pacients atrodas izmeklēšanas laikā, jaunajai Rīgas 1. slimnīcas ierīcei ir daudz platāks nekā citām – tā diametrs ir 70 cm. Bet, ja klaustrofobijas sajūtu tas nemazina, tad MR procedūru ir iespējams veikt ar anestēziju.

Rīgas 1. slimnīcas radiologi izmeklē arī bērnus (bez anestēzijas), ja viņi ir spējīgi izturēt procedūru. Mazajiem pacientiem ir iespējams izvēlēties arī kluso režīmu, kad aprīkojums izmeklēšanas laikā darbojas praktiski bez skaņas.

Kas vēl jāzina par radioloģiskajiem izmeklējumiem Rīgas 1. slimnīcā

Datortomogrāfija un rentgenogrāfija ir saistītas ar radiācijas starojumu, tāpēc šīs metodes tiek veiktas tikai ar ārsta nosūtījumu.

Datortomogrāfijas un magnētiskas rezonanses izmeklējumu rezultātus ir iespējams saņemt digitāli. Ārsts un pacients tos var atrast bāzē "Datamed", savukārt rentgenu – slimnīcas arhīvā. Ja pacients vēlas, ir iespējams personīgi saņemt disku ar izmeklēšanas rezultātiem un ārsta – radiologa slēdzienu.

Ultrasonogrāfijas un rentgenoloģijas rezultātus ir iespējams personīgi saņemt uzreiz, savukārt MR un DT rezultātus – 2-3 dienu laikā.

Pierakstīties jebkādai izmeklēšanai var, zvanot pa reģistratūras tālruni +371 67366323
vai slimnīcas mājaslapā www.1slimnica.lv, aizpildot elektronisku anketu.

Slimnīcā ir arī tā saucamais "zaļais koridors" cilvēkiem ar aizdomām par onkoloģiskām saslimšanām, kur pacienti var doties pēc īpaša ģimenes ārsta nosūtījuma. Pierakstīties iespējams pa atsevišķu tālruni 67276708

Radioloģisko izmeklēšanu Rīgas 1. slimnīcā var veikt katru darba dienu no pulksten 8 līdz 20, magnētiskās rezonanses izmeklējumu arī sestdienās no pulksten 8 līdz 14.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!