Foto: Publicitātes foto
Kad mazais vairs nav nemaz tik mazs, ir laiks lielo bērnu gultai. Ja neesi drošs, kad un kā labāk īstenot pārmaiņas, dosim dažus padomus.

Jauna gulta ne vienmēr nozīmē priecīgas pārmaiņas. Vismaz ne bērniem. Jā, varbūt vecākiem tas ir aizraujošs notikums, bet ņemot vērā, ka vairumam bērnu patīk rutīna, viss labi zināmais un ierastais, tad gultas maiņa var izvērsties par īstu pārbaudījumu.

Angļu valodā ar vārdu "toddler" apzīmē 1 – 3 gadus vecu bērnu, kurš izaudzis no "bēbīšu" perioda un pamazām kļūst par lielo cilvēku. Latviešu valodā šim konkrētajam vecumposmam īsti nav precīza nosaukuma, taču tieši šajā vecumā visbiežāk arī notiek pirmā īstā atvadīšanās no iemīļotās gultiņas. Un iemesli ir visdažādākie. Kādam tā kļuvusi par mazu, bet citam jādod vieta gaidāmajam brālītim vai māsiņai.

5 soļi veiksmīgai pārejai

Vecākiem jābūt gudriem, lai bērnam radītu sajūtu, ka arī jaunā vide būs droša un patīkama. Te būs daži padomi, kuri noderēs, lai gultas maiņa būtu jauks piedzīvojums:

1. Ievērojiet rutīnu.

Vakarā, pirms gulētiešanas, dariet tieši tās pašas lietas, kuras līdz šim. Mazgāšanās, iemīļotās pasakas lasīšana, glāze piena – vienalga, kāda ir jūsu ikvakara rutīna, neizjauciet to! Tā radīsiet pārliecību, ka nekas daudz jau nemainās – viss pārējais notiek tieši tāpat kā līdz šim.

2. Atstājiet veco segu.

Reizē ar jaunas gultas iegādi vecākiem patīk atsvaidzināt interjeru un nopirkt arī kādu segu, spilvenu vai gultas veļu. Tā, lai viss ir skaists un jauns. Tomēr tas nav labākais variants. Reizē ar gultu nevajadzētu "pazust" arī iemīļotajām lietām. Tāpēc, ja bērnam ir sava mīļā sedziņa, tad no sākuma labāk gultā klāt to. Ar laiku, kad bērns jau apradis, var pamazām nomainīt arī pārējās lietas.

3. Iesaistiet mazuli.

Ņemiet viņu līdzi, dodoties uz veikalu. Ja viņš izrāda interesi, ļaujiet izvēlēties jaunu gultasveļu, lielo bērnu pidžamu un varbūt arī kādu jaunu rotaļlietu. Kad bērns tiek iesaistīts lēmuma pieņemšanas procesā, viņam rodas sajūta, ka arī pats kontrolē notiekošo. Tas mazulim ļauj justies droši.

4. Nemainiet gultu pirms bērns tam ir gatavs.

Ja jums šķiet, ka vecā zīdaiņa gultiņa jau savu nokalpojusi un prasītos kaut kas jauns, nepieņemiet lēmumu bērna vietā. Runājiet par to ar savu mazuli. Pajautājiet, vai viņš vispār to vēlas. Ja bērns ir noskaņots negatīvi, varat parādīt bildes ar dažādām interesantām bērnu gultām, lai iedrošinātu uz pārmaiņām. Dodoties ciemos, pievērsiet bērna uzmanību tieši gultām – cik dažādas katrā mājā tās ir. Un tikai tad, kad bērns pats ir gatavs, ir laiks lielajām pārmaiņām.

5. Nemainiet gultas atrašanās vietu.

Ja iespējams, tad jauno gultu vēlams likt tajā pašā vietā, kur stāvēja iepriekšējā. Lai būtu sajūta, ka viss ir pa vecam. Ar laiku, kad bērns jau pieradis, gultas atrašanās vietu var pamainīt.

Praktiskas lietas, ko ņemt vērā:

Gultas apmalītes

Ja zināt, ka bērns naktī guļ nemierīgi, daudz grozās un gulta bez malām nebūtu drošs risinājums, atsevišķi varat iegādāties gultas apmalītes. Tās mēdz būt gan no plastmasas, gan auduma, gan koka. Vispārīgs ieteikums ir saglabāt apmalītes līdz 5 gadu vecumam, taču vecāki sava bērna gulēšanas paradumus zina vislabāk. Lai mala būtu droša, tai jābūt vismaz 16 cm augstākai par matraci. Savukārt kājgalī nevajadzētu atstāt bez apmales vairāk kā 25 cm.

Matrača izmēri

Izvēloties gultu, ir svarīgi pievērst uzmanību arī tam, kāda izmēra matracis būs nepieciešams. Ja izvēlēsieties nestandarta risinājumu, var nākties piemaksāt par matraci, kas ražots pēc individuāla pasūtījuma. Standarta izmēri matračiem bērnu gultām parasti ir 80 x 190 cm / 80 x 200 cm vai 90 x 190 cm / 90 x 200 cm. Izvēloties šādu matraci, jums būs iespēja izvēlēties no plaša matraču klāsta.

Labākā izvēle – putu matracis

Neviens nevar labi izgulēties, ja matracis nav ērts. Un bērni nav izņēmums. Ņemot vērā, ka zīdaiņu matrači parasti ir ļoti stingri, tad arī lielajā gultā vajadzētu likt matraci, kas pēc sajūtām būtu līdzīgs. Un lielākoties tādi ir Ecocell putu matrači. Turklāt tie ir arī hipoalerģiski, radot nelabvēlīgu vidi putekļu ērcītēm. Jā, arī tās būs pārmaiņas, taču ne tik lielas, kā bērnam ieguļoties mīkstā atsperu matracī. Otrs variants ir izmantot virsmatraci, kurš ražots no putām, lai radītu papildu komfortu.

Kamēr bērna ķermenis vēl tikai veidojas, svarīgi, lai matracis būtu arī ergonomisks – tāds, kurš nodrošina pareizu gulēšanas pozu. Ne mazāk svarīgi ir izvēlēties matraci ar noņemamu un mazgājamu pārvalku. Tas var krietni atveiglot vecāku dzīvi. Ja kaut kas sasmērējies – vienkārši noņem un liec veļasmašīnā mazgāties.

Ieteikums vecākiem!

Lai pārmaiņas noritētu, cik maigi vien iespējams, gultu nav ieteicams mainīt laikā, kad lielas pārmaiņas tiek piedzīvotas arī citās dzīves jomās. Piemēram, aktīvi tiek apgūta podiņmācība, uzskāktas bērnu dārza gaitas vai ģimenē ienāk jaundzimušais. Ja vienlaikus notiek dažādas pārmaiņas, tas var novest pie neveiksmēm ikvienā no tām, jo bērnam ir pārlieku liels spiediens ātrāk kļūt pieaugušam. Tāpēc visas pārmaiņas mazuļa dzīvē labāk ieviest pakāpeniski.

Gultu veidi:

Gulta ar apmalītēm.
Transformējama gulta, kura "aug" līdz ar bērnu.
Divstāvu gulta (bērnu).
Divstāvu gulta – vecāku gulta apakšā, bērna – augšā.
Gulta kā māja.
Gultas iekārta - augšā gulta, apakšā galds, skapis vai vieta rotaļām.
Vairāku līmeņu gulta – ar izvelkamu gultu ciemiņiem vai atvilktni mantām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!